Земеделският министър: Мярка 10 ще се отвори за всички, за мярка 11 трябват пари

IMG_1403След откриване на изложението „Природа, Лов, Риболов“ в пловдивския панаир, земеделският министър проф. Христо Бозуков отговори на въпроси на журналисти. Той бе попитан за протестите, които готвят в петък, 31 март, тютюнопроизводители и животновъди, а също така и за мерките 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“, които бяха причина за блокиране на важи пътища в страната през миналата седмица.

Ето какво отговори министърът:

„Аз в митинги няма да участвам. Всеки е добре дошъл, никога не съм отказал. Да дойдат, да разговаряме. Практиката показа, че с разговори нещата се случват по-добре отколкото с митинги или протести. Вчера имаше работна група, на която присъстваха и част от протестиращите. Взеха се конкретни решения. И аз затова се учудвам какво още ще има, след като вчера са взети конкретни решения и са набелязани мерки за решаване на проблемите? Но все пак, в демократично общество живеем и всеки е свободен да реагира както намери за добре.

Вчера на работната среща (за мерки 10 и 11 – б.р.) бяха взети решения от преобладаващата част, от които съм удовлетворен. Защото самите производители поискаха да се направят строги проверки, тъй като посочиха някои изкривявания в плащанията. И за биологичното, и за агроекологичното производство. 

За агроекологията вече казахме че има средства в размер на 14 млн. евро, затова тази мярка ще бъде отворена за всички – както по старата програма 214, така и за нови бенефициенти. Ще бъде отворена за каквото стигнат парите. Що се отнася до мярката за биологично производство – мярка 11, там нещата са по-сложни, дори и предишният екип на министерството на земеделието казва, че има дефицит. При дефицит няма как да се отвори мярката. Сега трябва да се намерят възможности, за да се намерят средства и да се отвори мярката. 

 

 

Що се отнася до тютюопроизводителите също се учудвам защо протестират, след като ние заложихме същите условия, каквито са заложени миналата година. И доколкото имам информация, решението миналата година е било посрещнато с аплодисменти. Вие си правете изводи за какво става въпрос тогава. Както знаете, има три браншови организации в тютюнопроизводството. Фактически, двете са удовлетворени, една част е неудовлетворена. Знаете, че колкото и да се старае човек, не може да угоди на всички. А ако успее да угоди на всички, се раждат съмнения. Тези пари не се дават за производство, а за преориентиране, диверсификация. Иначе няма смисъл за тези средства.“ 

 

Leave a Comment