Обвързаната подкрепа е платена частично! По 96 лв./дка за зеленчуци и 93 лв./дка за плодове

окачествяване на земеделска продукцияКъсно снощи от ДФ „Земеделие“ е стартирал преводът на обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и оранжерийни зеленчуци. Общият размер на изплатените средства по Схемата за обвързано подпомагане за плодове (СП) е 30 408 586 лева. По Схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци (СЗ) преведените субсидии са 29 115 000 лева, а по Схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство (СЗо) – 4 254 286 лева, съобщиха от ДФ „Земеделие“.

Според изчисленията на браншовите организации за плодовете са изплатени около 93 лв./дка, за зеленчуците около 96, а при оранжерийните зеленчуци е по-трудно да се каже. Някои изчисляват, че са получили по 500 лв./дка, при други сумата е между 700 и 800 лв./дка.

Сметката показва, че доплащането, което предстои, ще е около 20%. Кога ще бъде извършено то, от фонда не се ангажираха с точни срокове. Пред „Агро Пловдив“ бе пояснено, че е възможно това да се случи до месец след приключване на проверките на всички документи, доказващи количества продукция. На тази база ще бъде направено преизчисление, с което земеделските стопани ще получат доплащане до пълното усвояване на средствата по схемата.

Близо 14 000 земеделски стопани са заявили площи с плодове, зеленчуци и оранжерийно зеленчукопроизводство.

В публикувания индикативен график беше предвидено субсидиите по тези схеми да бъдат изплатени в периода от 1 до 10 април. По решение на ръководството на Фонд „Земеделие“ плащанията по схемите за плодове и зеленчуци оранжерийно производство бяха направени по-рано, поради което при изчисленията са ползвани индикативни ставки за всяка от схемите.

 

Leave a Comment