София си има музей на пчелата, Пловдив преди три години откри паметник

Музей на пчелатаЗам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър откриха официално първия в столицата „Музей на пчелата“, изграден от Сдружение „Био Град София“.

Уникалното съоръжение се намира на метростанция «Г.М. Димитров» в близост до Музейко. Музеят представлява къщичка във формата на първите кошери от глина с покрив с трева и цветя за пчелите. Вътре има стъклен кошер, който дава възможност на посетителите съвсем отблизо да наблюдават живота на пчелите, и богат информационен и снимков материал.

„Радвам се, че столицата задава тенденция за грижа за пчелите в градски условия. Този музей има много важна образователна функция, защото именно информираността, че от пчелите зависи производството на храни, продоволствената сигурност, биологичното разнообразие и екологичната устойчивост, ще привлече още съмишленици към опазването на пчелите. С гарантирането на живота и здравето на пчелите гарантираме собственото си оцеляване“, заяви Мария Габриел.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви амбицията София да продължи да се развива като „зелен град“ и Музеят на пчелата е едно от доказателствата за това.

Музеят на пчелата е част от кампания за опазване на пчелите и повишаване на информираността за тяхното значение за оцеляването на хората. Днес той отвори врати за посетители с работно време от 16:30 до 19:00 ч. всеки ден. Реализирането на проекта стана възможно с предоставянето на терена безвъзмездно от Столична община, евродепутатът Мария Габриел дари информационните табели, Фондация „Америка за България“ осигури финансова подкрепа.

В Пловдив още през ноември 2013 г. по инициатива на общинското пчеларско сдружение „Акация 1899“ бе открит паметник на пчелата. Идеята за него бе на покойния вече председател на сдружението Георги Тодоров.

Прочети ощеПчела върху кошер от гранит – най-новият монумент на Пловдив

 

Leave a Comment