Институтът в Садово подготвя честването на 135 г. от началото на земеделската наука у нас

Иван Алексиев от Института в Садово

Иван Алексиев от Института в Садово

Институтът по растителни генетични ресурси „Константин Малаков“ в Садовопшеница, Садово се подготвя за двоен юбилей тази година. В края на месец май под егидата на Министерството на земеделието и храните и с участието на наши и световни учени в областта на аграрните науки институтът ще отбележи 135-годишнината от началото на земеделската наука в България и 40 години от преобразуването му от опитна станция в институт, съобщи Иван Алексиев.

Земеделската научна дейност у нас започва именно в Садово, когато през 1882 г. учителят Димитър Наумов от местното училище решава да направи демонстрационно поле. Той е имал европейско образование и наблюденията му от чужбина му подсказали идеята. Така България става 5-та държава в света, която започва с методите на науката да изучава и подобрява аграрните дейности. Преди нас са били Франция, Англия, Швеция и Германия.

През 1902 г. в Садово е създадена и опитната станция, която е първа в страната. Тя просъществува до 1977 г., когато прераства в научен институт.

Празникът ще бъде отбелязан с международна научна конференция на 29 и 30 май, която ще се проведе в Дома на техниката в Пловдив, а 31 май е обявен за Открит ден на пшеницата.

1 Comment

  1. vulchinkov каза:

    Университетът на Илинойс в Урбана- Шампейн имат
    стационарен опит (Morrow plots)от 1876г…..

Leave a Comment