Родните оранжерийни краставици скъпи и надвиват вноса, при доматите – обратно

краставицаЦените на оранжерийните зеленчуци в България от началото на година са едни от най-високите, посочват в последния си бюлетин от Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА, абревиатура от английското наименование на Центъра – б.р.). При доматите се наблюдава такава рязка цикличност на 2-3 години, докато при краставиците достигнатите цени на едро и дребно са сред най-високите въобще.

България е относително голям производител на краставици в ЕС, като у нас се добиват с около 40% средно повече краставици на човек от населението отколкото в ЕС (6,4 кг/човек срещу 4,6 кг/човек в ЕС). Тази пазарна структура определя по-голямото влияние върху цените от вътрешното предлагане и по-слабите арбитражни възможности на вноса, заключасат от САРА.

Страните на ЕС са много по-специализирани в отглеждането на домати, като на човек от населението в ЕС се добиват около 32 кг., докато в България през 2015 г. производството възлиза на около 17 кг. Влиянието на външните цени върху ценообразуването в страната е много по-голямо и определящо.

Изкупните цени и тези на едро и дребно в следващите месеци ще продължат да падат, прогнозират от Центъра. През 2017 година икономистите очакват да има леко увеличение на цените на дребно на годишна база, най-вече при краставиците и пипера, и запазване при доматите.

 

Данни за зеленчукопроизводството в Европа

Суровата зима през януари 2017 г.- замръзвания, наводнения и сняг доведоха до унищожаване на значителна реколта от зеленчуци в Европа, което по предварителни разчети възлиза на 60%.

Цените на едро на близки до нас пазари, като Полша и Украйна на краставици към средата на март, 2017 г. са в диапазона 1,5–1,7 евро/кг. доближаващо се до българските нива, показващо силната свързаност на отделните пазари.

Цените на доматите износ от Испания достигат европейските пазари на цени от 1,4-1,6 евро/кг. в средата на март, докато вносът от Северна Африка е на цени около 1 евро/кг.

През 2017 год. се очаква цените на доматите за консервната промишленост да паднат допълнително в сравнение с 2016 г. и 2015 г. В Северна Италия, цената може да достигне 0,08 евро/кг, докато в Испания – 0,072 евро/кг., а в Португалия – 0,074 евро/кг.

През март, 2017 г. ЕС прие нов Регламент за официален контрол на храните, който ще замени съществуващия Регламент №882/2004. С новите правила се постига по- голяма интегрираност на системата, засилва се борбата с измамите и нелоялните практики, предвиждат се внезапни проверки за контрол на риска по-цялата верига и ще се засили контролът при внос на храни в ЕС.

Leave a Comment