Модерна ферма с френски овце Лакон край Съединение добива средно 350 литра от овца

ферма Верде Най-голямата овцеферма в страната с животни от млечната френска порода Лакон работи като добре организирано промишлено предприятие с минимум човешки ресурс и модерно технологично оборудване. Ферма Верде се намира край град Съединение, област Пловдив и за удобство точно до нея работи биогаз инсталация, която поема отпадната маса. Към момента там се отглеждат около 2 600 овце майки, като амбицията на собствениците е те да станат 5 хиляди.

„През юни 2013 г. вкарахме първите 340 овце и 5 коча, които закупихме от френската асоциация на породата Лакон. Оттам нататък продължихме през годините с вноса, въпреки че 25% от новородените остават като ремонтни животни. Тази година през септември ще доставим още 280 осеменени животни“, съобщи Елена Усталъкова, проджект мениджър във фирмата.

Защо Лакон?

Породата е селектирана за висок добив на мляко и за промишлено отглеждане. Генетичният потенциал на животните достига до 400 литра от овца годишно млечно производство. Цицките им пък са разположени максимално удобно за ползване на доилна инсталация – качество, което много други породи не притежават.

„При нас средногодишният млеконадой е 350 литра от животно, въпреки че имаме рекордьорка, която ни е дала 499 литра“, уточни мениджърът на фирмата Севдалин Севов. (За сравнение при повечето български млечни породи добивът от 120 литра годишно се счита за отличен. В обвързаната подкрепа по директните плащания пък от тази година е залегнало изискването за 70 литра производство – б.р.)

Новородените агета

Новородените агета

„За да постигнем млечния потенциал на породата, е необходима продължителна селекционна работа“, допълва Севов. За повишаване на средния млеконадой храненето на животните има основна роля, а във ферма то е съвсем по правилата и това дава резултат.

Миналата година фирмата е внесла 200 дози семенен материал от Топ 50 на кочовете с най-добри показатели и с родословие във Франция. При изкуственото оплождане на овцете е била извършена лапароскопия, което е високо експертна процедура. „Успеваемостта бе над 50%“, поясни зооинженерът Димо Славов.

„От тази година към нас се присъедини високо квалифицираният зооинженер Димо Славов, който дълги години е работил във ферма в Кипър с над 2000 овце-майки и депо за угояване на над 5000 агнета. Очакваме неговият опит и висока квалификация да доведат до още по-добри резултати в нашата ферма. Вече прилагаме метода му за отглеждане на агнетата и резултатите са прекрасни, смъртността при бозайниците е сведена до стойности близки до нула. Агнетата се развиват прекрасно, а отбиването им от майката в момента на раждане позволява да добиваме цялото мляко още от 4-тия следколастрен ден“, ласкаво представи зооинженерът проджект мениджърът.

Отговорът на въпроса „Защо Лакон“ е и в качеството на млякото. „Овцете в нашето стадо дават суровина, която е с масленост от 7.2 до 7.5% и с протеин между 5.4 и 5.6%. Един от проблемите у нас е, че мандрите определят равна цена независимо от основните характеристики на млякото. Докато в Европа цената е базирана върху съдържанието на протеин и маслеността, което е по-справедливо“, коментира Елена Усталъкова.

Сирене, кашкавал, мляко 
Димо Славов - професионалистът, който Ферме Верде се радва, че е привлекла

Димо Славов – професионалистът, който Ферме Верде се радва, че е привлякла

„Миналата година решихме да участваме в Националния събор на овцевъдите в Стара планина. Но заради нодуларния дерматит имаше забрана да се транспортират животни. Затова решихме да направим от нашето мляко сирене и така да представим фермата. И на нас ни беше любопитно какъв ще е вкусът му“, припомня си проджект мениджърът. Пред мандрата, която от ферма Верде избрали за производството на сирене, било поставено условия в никакъв случай да не добавя към овчето мляко суровина от други ферми. Продуктът, който се получил, обрал овациите на събора – изчерпал се светкавично. „След това заваляха поръчки за сирене и кашкавал от цяла България. Тогава решихме да продължим да правим на ишлеме, но под наш строг контрол, млечни продукти в близки до стопанството мандри“, разказва за преработката Елена Усталъкова. По думите й килограм сирене на ферма Верде се получава от 3.4 кг овче мляко, което е  безпрецедентно у нас. Кашкавалът пък става от 6.05 литра. Причината за икономичния разход на суровина е, разбира се, в качеството на млякото от френската порода. Впрочем, именно от млякото на Лакон Франция прави прочутото си сирене Рокфор.

Европейски преработватели също афиширали желание да изкупуват сурово мляко от овцефермата, но поставили условие за количеството – по 20 тона през ден. А към момента стопанството произвежда по 1.7-2 тона на ден.

Неволи при старта

Стартът на ферма Верде се оказал отчайващо труден по разказа на Елена Усталъкова. Имало допуснати груби грешки по проекта на фермата, които коствали поредица от проблеми, в това число и финасови загуби.

Севдалин Севов показва доилната зала, която обслужва едновременно 72 овце

Севдалин Севов показва доилната зала, която обслужва едновременно 72 овце

 

Уж фермата била оборудвана с доилна зала на DeLaval, но ползването й се превърнало в истинско мъчение. В края на септември 2015 първите френски овце в стопанството започнали да раждат, а залата се оказала неработеща. Едва към декември инсталацията влязла в употреба, но по абсолютно неприемлив начин. Доенето на 900 овце продължавало по 8 часа. Някои животни заболели от мастит. Фермата загубила над 100 тона мляко без да получи компенсации. На следващата пролет проджект мениджърът попаднала на италиански представители на DeLaval, които посетили Ферма Верде, за да огледат доилната зала. Когато видели състоянието й, те тутакси реагирали: „Вие сте си купили Ферари, а го карате като Трабант“. След намесата на италианците работата най-после потръгнала.

Търговският мениджър на Агритоп Момчил Тасков, проджект мениджърът Елена Усталъкова и управителят Севов пред хранителната лента на Агритоп

Търговският мениджър на Агритоп Момчил Тасков, проджект мениджърът Елена Усталъкова и управителят Севов пред хранителната лента на Агритоп

Междувременно Елена Усталакова научила за фирма Агритоп. По препоръка на италиански експерти от DeLaval, които видели вече монтирани доилни зали от дружеството, Агритоп започнали да поддържат както доилната зала, така и другата закупена от тях техника. „Когато сигнализирам за проблем, от фирмата откликват в рамките на два часа – нещо изключително важно за една животновъдна ферма. Това е коректността, която съм очаквала от Агритоп“, допълни тя.

Оборудване 
Една от хранителните ленти

Една от хранителните ленти

Една от последните инвестиции в овцефермата е закупуването на три подвижни ленти за хранене от Агритоп. Те са френски, а резултатът е перфектен, не спести комплиментите си Севдалин Севов. „Първо – посочи той,-  лентите спестяват пространство. Второ, предпазват животните от стрес, тъй като за всяко има храномясто, а това изключва конкуренцията вътре в стадото. Освен това лентите са и безшумни. Трето, храненето става лесно и бързо. Само за десет минути трактористът насипва смесените в миксера фуражи върху лентата и за това кратко време успява да обслужи 900 животни. И не на последно място – няма почти никакви загуби на фураж.“

От Ферма Верде имат намерение да инсталират ленти и в други от общо деветте обора.

Челният товарач Weidemann 4512

Челният товарач Weidemann 4512

Ежедневните дейности, както и почистването на легловата зона става с помощта на товарач Weidemann 4512, който също е доставен от Агритоп. Товарачът върши цялата работа в стопанството, защото е по-компактен, по-маневрен, а и по-икономичен.

Високото технологично равнище на фермата подсказва, че броят на работниците е нищожен спрямо броя на животните. Те са общо 20 човека, а за тях са осигурени кухня, пералня, сушилня, стая за почивка.

Още за стопанството 

Овцете се доят два пъти на ден. Постелята е несменяема и по-точно, сменя се на два месеца. Млеконадоят във фермата е равномерен и не е обвързан сезонно, тъй като овцете целогодишно се агнят.

В началото малките са на коластра, но още от третия ден преминават към млечни заместители.

Агнетата се отглеждат на групи според възрастта им. Овцете също са разделени на групи с подобни физиологични нужди, за да се улесни храненето.

Във Ферма Верде е внедрен софтуер, който осъществява електронен контрол дейностите в отглеждането на овцете.

Фермата арендова пасища, от които добива сено.

Севдалин СевовЗначителна част от инвестициите в стопанството са осигурени от Програмата за развитие на селските райони – първо по мярка 121, после – по 4.1.

Любопитно е, че фермата е била посещавана от френски студенти, но не и от български. Гостите от чужбина изненадали приятно стопаните на овцефермата, тъй като били наясно с хранителната стойност на фуражите и говорили компетентно за икономическите показатели. Въпреки поканите, отправени към висшите учебни заведения по животновъдни науки у нас, нито един български студент не е изпратен от тях на стаж или просто да огледа стопанството, което е наистина на европейско равнище. 

агнеПерфектният модел за България? 

Севдалин Севов смята, че у нас най-добрия модел са овцеферми с около 400 – 500 овце майки – тип семейна ферма, с добро ниво на оборудване и механизация. Така би могло да се развива успешен бизнес и то единствено под грижите на двама-трима човека. Необходими са, разбира се, средства за инвестиции в оборудването, както и средства за закупуване на племенни животни, а също и за обори, ако такива липсват.

1 Comment

  1. Проф. Лилян Сотиров каза:

    Уважаеми дами и господа, аз съм професор във Ветеринарномедицински Факултет гр. Стара Загора и преподавам дисциплините Частно животновъдство и Наследствени болести при домашните животни. От предаването Бразди разбрах за вашата овцеферма, която много ме впечатли. Бих желал да установя контакт с вас и да обсъдим въпроси от взаимен интерес.

Leave a Comment