БОРКОР с 2 платформи срещу корупцията при обществените поръчки

Елеонора Николова предлага 6 централни служби да проучват пазара и да възлагат изпълнения
Елеонора Николова, БОРКОР

Елеонора Николова съобщи, че БОРКОР има решение срещу корупцията при обществените поръчки

81 847 обществени поръчки на стойност 31 326 930 000 лева са били изпълнени през периода 2008-2012 година. В огромната си част те са компрометирани и са обект на корупционни практики. По тази причина Центърът за превенция и противодействие на корупцията, известен като БОРКОР, разработва две платформи. Едната е за електронен мониторинг, а другата за електронен одит. Платформите бяха презентирани днес в рамките на панаирната изложба „ПринтКом 2013“ от директора Елеонора Николова.  

Административното обслужване на обществените поръчки „изяжда“ около 20 процента от сумите, предвидени за изпълнението им. В Южна Корея и Бразилия пазарът на ОП е изцяло електронен и това е донесло икономии от милиарди долара годишно.

Директорът посочи, че моделите, по които се обявяват обществени поръчки са 12, а до момента са установени поне 300 начина за компрометиране на принципите за справедлива надпревара между кандидат-изпълнителите. Комисията за защита на конкуренцията и Върховният административен съд са претрупани с жалби на неуспели участници в конкурсите. Резултатите от тези жалби обаче са „обезкуражаващо слаби“.

Именно затова БОРКОР се е заел с разработване на платформите. За да е ефективна платформата за мониторинг е необходимо браншовете да разработят стандарти за добро изпълнение. С такива вече разполата Националната строителна камара, която e публикувала на електронната си страница строителните фирми с параметрите на дейностите им. Необходимо е и другите сектори да изготвят стандарти.

Втората необходима стъпка е създадането на 6 централни служби в страната, които да правят предварителни пазарни проучвания и да възлагат обществените поръчки. „В момента тази дейност се извършва от консултанти. Те проучват пазара, а после водят след себе си и изпълнителя“, посочи масовата практика Елеонора Николова. Директорът не съобщи кога двете платформи ще се приложат в практиката, но смята, че е в интерес на държавата това да се случи в най-кратки срокове.

Leave a Comment