Депресията е темата на тазгодишния Световен ден на здравето

депресияДнес светът отбелязва Световния ден на здравето. Датата е определена от Световната здравна организация (СЗО) още през 1948 г. Всяка година СЗО определя и тема, върху която ще акцентира на този ден. За 2017 г. темата е депресията.

Характеристиката на депресията в общия случай е чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако е налице дълготрайно чувство на тъга и отчаяние, може да става въпрос за заболяване, известно като клинична депресия.

Депресията блокира физическата активност и творческия потенциал в хората. По всяка вероятност няма човек на земята, който да не е изпадал, дори за кратко, в това състояние. Усещането е, че се намираш в мрачна пещера без лъч светлина. Страдащите от клинична депресия се нуждаят от огромна подкрепа, включително и от подходящо лечение, провеждано от специалист.

Добри резултати дават йога практиките, медитацията, четенето на духовни книги. Билката левзея също се препоръчва като ефективно средство за преодоляване на депресията. Тя се отглежда и у нас и беше включена в етерично-маслените култури, за чието отглеждане стопаните получават допълнителен брой точки по мярка 4.1.

 

Leave a Comment