Производството на краве мляко през 2017 г. ще достигне 1.07 млн. т, на овче – 85 хил. т

кравиМакар да се очаква изкупните цени на млякото, както в ЕС, така и в България да се повишат на годишна база през 2017 г. до 0,58-0,6 лв./л, съществува немалка вероятност към края на година при запазване на стабилното глобално предлагане, отново да паднат. Това прогнозира в мартенския си доклад Центърът за икономически анализ на селското стопанство (САРА).

Производството на краве мляко през 2017 г. по оценки на САРА може да достигне 1,07 млн.т и 85 хил.т овче мляко, което ще бъде по-високо от 2016 г. и ще расте слабо въпреки очакванията за намаляване на млечното поголовие.

Млечната верига в света

Според ЕК комплекс от фактори ще влияят за задържане цената на суровото мляко през годината – предстоящото увеличение на производството (пикът е през месец Май) – доставките на мляко се очаква да се увеличат с 0,6% в ЕС за 2017 г., размерът на млечното стадо в някой страни подсказва увеличение на доставките (Полша +3,6% за януари в сравнение с 2016); увеличението на производството в САЩ и възстановяването в Нова Зеландия; както и натрупаните запаси от сухо мляко в съюза.

Цени

След значителното покачване на цените на млечните продукти в ЕС от миналия септември, през февруари има известно успокоение. Цената на маслото и сирене Чедър остават на същите нива, а на сухото обезмаслено мляко намалява с 6,3% .

Поевтиняването на еврото в следващите месеци в резултат на лихвената политиката на САЩ, ще способства за по-добра конкурентоспособност на европейските млечни продукти. Индексът на цените на млечните продукти в света по данни на ФАО бележи осезаем ръст в последните 5 месеца, като увеличението за този период е около 9%. За сравнение с периода 2002- 2004 год., цените през февруари 2017 год. са 94% по-високи. Основната причина за увеличението е растящото търсене и увеличението на доходите на населението в развиващите се страни, основно Китай и Индия.

Актуална информация

Във връзка с приложението на Схемата за доброволно намаление на доставеното мляко на европейския пазар, 44 хил. стопанства са одобрени, като намалението възлиза на 852 хил.т. за периода октомври-декември, 2016 г., което е 80% от планираното. България ще участва с 226 стопанства, с 4,6 хил.т. постигнато намаление или средно 21 т./стопанство, при 19 т. средно за ЕС и всеки участник ще получи 0,14 евро/л.

 

Leave a Comment