Лозари-бенефициенти от 10 години повече няма да се финансират от Националната лозарска програма

Стопаните, които са получили помощ, трябва да могат да покажат, че вложените средства се използват по предназначение до края на петата календарна година след окончателно изплащане на субсидиите

лозя на шато Ветровитите хълмовеПо мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“, за които кандидатът за подпомагане е получил финансиране от ЕС през последните 10 финансови години, вече няма да може да участва в Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 – 2018 г. Това е една от промените, залегнали в окончателния проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Националната програма. Проектът е публикуван на сайта на земеделствоко министерство – ТУК.

Събиране на реколта на зелено отпада като мярка от програмата.

Според новите текстове „въз основа на решение на постоянната работна група, създадена на основание чл. 4, ал. 1, изпълнителният директор на ДФЗ определя със заповед период за прием на проекти със заявено вансово плащане за текущата финансова година. Заповедите се публикуват на интернет страницата на ДФЗ, в срок най-малко 15 дни преди началото на съответния период за прием“.

Кандидатите за подпомагане по лозаро-винарската програма трябва да представят договор аренда/преаренда или наем на земята с лозово насаждение с нотариална заверка на подписите за 5  стопански години вместо за досегашните три. 

С промяната на наредбата вече се изисква свидетелство за съдимост на кандидата за финансова помощ – физическо лице, на представляващия кандидата за помощта едноличен търговец или юридическо лице и на членовете на управителния им орган, както и на временно изпълняващ такава длъжност, включително прокурист или търговски пълномощник, а в случай че членове са юридически лица – на неговия законен представител и на техните представители в съответния управителен орган, издадено не по-късно от 4 месеца преди представянето му – оригинал или копие, заверено от ползвателя на помощта. Когато за някое от лицата свидетелството за съдимост подлежи на издаване от чуждестранен орган, същото се представя в легализиран превод – оригинал или копие, заверено от кандидата за финансова помощ.

Досега във финансовата година, която е посочена в заявлението като краен срок за изпълнение, авансово плащане можеше да бъде заявено до 2 месеца от посочената в заявлението финансова година. Измененията гласят, че „Същото може да бъде заявено в периода от 16 октомври до 15 декември на съответната финансова година, посочена в заявлението като краен срок за изпълнение.“.

Новата наредба създава нов чл. 18а, според който „Отказ за изплащане на цялата финансова помощ по подадено заявление за окончателно плащане се постановява в следните случаи: 1. когато инвестицията не е извършена в срок или заявлението за окончателно плащане не е подадено в регламентирания срок; 2. когато не са отстранени нередовностите или непълнотите в срока; 3. когато ползвателят е изпълнил инвестицията върху площ по-малка от 50 на сто от договорираната за подпомагане.“.

Измененията в чл. 20 посочват: „При окончателно плащане след авансово изплатена финансова помощ, когато неизпълнението е над 20 на сто, но не повече от 50 на сто от площта по договора, констатирано с проверките, подпомагането се изчислява въз основа на установената от проверка на място площ и се намалява с двойния размер на установената разлика. Ползвателят следва да възстанови установената разлика в двоен размер. В случай че ползвателят не възстанови дължимата сума, ДФЗ усвоява дължимата сума от банковата гаранция;“

Създава се нова т. 4: „Ппри неизпълнение над 50 на сто от площта по договор, констатирано с проверките, ползвателят дължи връщане на сума, равна на авансово изплатената финансова помощ; ако ползвателя не възстанови авансово изплатената сума в седем дневен срок от получаване на искането за доброволно възстановяване, ДФЗ усвоява пълния размер на банковата гаранция;“.

Лозарите, извършили инвестиция с помощта на националната програма, трябва да покажат, че вложените средства се използват по предназначение до края на петата календарна година, следваща годината на окончателно изплащане на финансовата помощ. Досега този срок бе три години.

Leave a Comment