Отглеждането на канабис за влакна, фураж или семена се следи и от МВР

ИАСАС взима проби от посева за изследване в акредитирана лаборатория, която да установи съдържаието на спихоактивното вещество

отглеждане на канабис - коноп

Отглеждането на растения от рода на конопа (канабис) с цел добиване на влакна, на фураж или за семепроизводство ще се извършва под строгия контрол на държавата. Проект на наредба, публикуван в Портала за обществени консултации, определя реда, който стопаните трябва да спазват при отглеждане на тази култура, което в обичайния случай се преследва от наказателното законодателство заради съдържанието на наркотично вещество.

Разрешението за отглеждане на конопените растения се издава само за реколта, в която съдържанието на тетрахидроканабинол – основната психоактивна съставка, е под 0.2 тегловни процента в листната маса, цветните и плодните връхчета.

За да получи право за засяване на растенията, земеделският производител трябва да е регистриран като такъв, да е входирал декларация, че ще произвежда семена, предназначени за фураж и да е получил разрешение по Закона за посевния и посадъчния материал.

Наредбата посочва, че до 10 март производителите трябва да поискат разрешение за това производство от земеделския министър, като приложат документ за качеството на семената, сертификат за тях заедно с фактура за закупеното количество семена и документ за кълняемостта им. Освен това се прилага и копие на официален документ, издаден от акредитирана лаборатория, доказващ че съдържанието в растенията, от които са добити семената, не надвишава 0,2 тегловни процента тетрахидроканабинол.

Министърът издава разрешение на съответния производител след като той подпише декларация, че няма да използва с други цели реколтата и след като представи свидетелство за съдимост.

Разрешението се издава до 10 април. Но то може и да бъде отказано, ако производителят има влязла в сила присъда по текстовете за наркотични вещества в НК или има административни нарушение по Закона за контрол върху наркотичните вещества.

Оттам нататък земеделският производител подлежи на строг контрол. Първо, ежегодно до 30 май подава в земеделското министерство справка-образец за извършената сеитба по сортове. След като прибере реколтата също се отчита с документи за получената маса, продадените количества и за складовите си помещения.

Отделно от това до 30 май земеделците представят в съответните областни дирекции на МВР заверено копие от издаденото разрешение и информация за засетите площи.

До началото на цъфтежа Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) взима проби от семепроизводствените участъци за изследване количеството на тетрахидроканабинол. Когато конопът се отглежда за влакна или фураж, пробите се взимат в периода 20 дни след началото на цъфтеж до 10 дни след края му.

Анализите трябва да се извършат в акредитирана лаборатория у нас или в чужбина, а разходите се поемат от производителите.

В работната група за изготвяне на проект на наредба са участвали представители на Министерство на земеделието и храните, в т.ч. компетентните му структури, Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването и Агенция „Митници“.

Leave a Comment