Нестинарки и трапеза за 3000 души на Националния събор на овцевъдите

Той ще се проведе от 24 до 26 май на поляните край Арбанаси
нестинарка танцува

Танцът на нестинарките ще е на 25 май вечерта

Поляните край Петропавловския манастир ще съберат хиляди българи на втория Национален събор на овцевъдите. Той ще се проведе от 24 до 26 май до Арбанаси. 3000 гости и фермери, които отглеждат овце, кози и коне, се очакват на празника. Ще пристигнат животновъди заедно с изложбени кози и овце от Румъния, ще има гости от Молдова, Македония, Словения и Испания. В събора ще се включат Асоциацията на козевъдите и Националната асоциация на коневъдите.

Организаторите от Националната овцевъдна асоциация, обещават зрелищна програма. Ще има изложба на плевенската черноглава овца и на българското овчарско куче. Най-големите тежковозни коне ще теглят трактори, джипове и други машини. Ще има състезания за най-бързо доене на овце и кози, ръчна стрижба на овце и обезкостяване на агнета.

На 25 май Ути Бъчваров ще сготви агнешко със зелен лук в гигантски тиган, направен от челото на локомотив. В същия ден вечерта нестинарки ще танцуват върху живи въглени.

По време на Националния събор на овцевъдите Министерството на земеделието и храните ще участва с информационен щанд. 

Експерти от Българо-американската кредитна банка ще информират фермерите за възможността да изтеглят предварително средствата по мярка агроекологични плащания. В рамките на събора ще се проведе и информационен форум за популяризиране на биопроизводството и мерките по Ос 2 от ПРСР. 

 

Leave a Comment