Сланата чука на вратата. Какво да се прави?

Ако утре рано сутрин духа вятър и има облаци, продължете да спите. Ако е ясно и тихо – ставайте!

Производителите на трайни насаждения и на зеленчуци тревожно следят прогнозите за времето. Сланата е най-големият бич, който в този период може да унищожи реколтата и да обезсмисли очакванията за цялата земеделска година.

Надежда Шопова

Надежда Шопова

„В някои райони в Южна България в предишните дни вече имахме отрицателни температури. Термометърът падна до минус 1ºС на места в Кърджалийско, Чирпанско, Казанлък и Стара Загора“, съобщи агрометеорологът към НИМХ – Пловдив Надежда Шопова. Възможно е този уикенд също да паднат слани във високите котловинни полета“, прогнозира тя.

По-малко могат да се притесняват стопаните, чиито насаждения са на планински склонове, тъй като там има обветряне. Тези, които са в по-ниските части, са по-застрашени, поясни агрометеорологът. Надежда Шопова посъветва производителите на зеленчуци, които са изнесли разсадите на полето, да ги покрият, ако площите не са големи.

 

Принципно, ако небето е ясно, беозблачно и не вали, опасността от слани е висока, тъй като радиационното изстиване е по-силно, обясни специалистът.

Доц. Дафинка Иванова

Доц. Дафинка Иванова

„Най-ниските температури са след 3 часа сутринта“, посочи ръководителят на катедра „Ботаника и агрометеорология“ доц. Дафинка Иванова. „За да ограничат риска от осланяване, земеделците могат да създадат димна завеса като запалят влажна слама на няколко места в насажденията с овощни и зеленчуци. Друг метод е дъждуването със ситни капки, стига да имат възможност да го направят.“

Според доц. Иванова, ако вятърът поддържа скоростта си, опасността от слани ще е минимална, още повече, че в следобедните часове днес времето е и облачно.

Наскоро от фирма Сорс, която продава белгийски машини против слани, обясниха подробно защо, когато в градините се включи мощен вентилатор, той елиминира риска от слана. Машина против слана оказва влияние на влажността на въздуха. Понижавайки влажността, тя спира образуването на водни молекули върху цветовете. Проблемът при цветовете на трайните насаждения е именно водата във въздуха, която замръзва върху тях и която след това започва да се топи, черпейки енергия от техните клетки. Така ги убива и цветовете спират да функционират. Общо-взето машината против слани не повишава температурата в градините, а намалява влажността. Така цветовете се запазват дори и термометърът да отмерва минус 4 градуса. В биологията им е заложена устойчивост до минус 5-6 градуса, стига да няма висока влажност.

Във Франция е проведен експеримент с цъфнали ябълкови дръвчета. При нула процента влажност и минус 5.5 градуса, цветовете издържали без абсолютно никакви поражения. Обратният опит – при 100% влажност, показал, че 70-80 процента от цветовете безвъзвратно умират при смъкване на температурата до минус 0.5 градуса, разказа Иван Вълчев, собствеик на Sors Ltd.

Leave a Comment