Започва конференция за старта на проекта за изграждане на научен център в Пловдив PlantaSYST

Цанко Гечев

Цанко Гечев

Днес в х-л „Рамада Тримонциум“ започва откриваща конференция за начало на дейностите по изграждането на “Център по растителна системна биология и биотехнология”, финансиран по програма „Хоризонт 2020“, „Тийминг“ Фаза 2. През февруари т.г. втората фаза на проекта PlantaSYST бе договорена в Брюксел.

PlantaSYST е единственият пловдивски проект, спечелил финансиране по програмата за научни изследвания и иновации на ЕС „Хоризонт 2020“. Той успешно премина през първата предварителна фаза, втората ще продължи 7 години, през които трябва да се изгради и да започне реално да функционира научният център.

Във форума днес ще участват представители на шестте партньора на проекта, на Европейската комисия (ЕК), на община Пловдив и организации, които имат отношение към изпълнението му.

PlantaSYST е разработка на екипи от Института по молекулярна биология и биотехнологии, Института по зеленчукови култури „Марица“ Пловдив и Лабораторията по приложни биотехнологии в Пловдив към Института по микробиология. Германските партньори са Университет Потсдам и Макс Планк институт по молекулярна растителна физиология, Потсдам-Голм. Ръководител на проекта е доц. д-р Цанко Гечев от Института по молекулярна биология и биотехнология.

Прочети още: Представители на ЕК идват в Пловдив за реалния старт на проекта по „Хоризонт 2020“ PlantaSYST

Проектът PlantaSYST по „Хоризонт 2020“ пред финала на началото и старта на суперинвестиция в Пловдив

 

Leave a Comment