По проекта PlantaSYST ще бъдат привлечени в Пловдив 50 от най-добрите в света специалисти в биотехнологиите

ЕК финансира създаването на Център по растителна системна биология и биотехнология с 15 млн. евро, с толкова трябва да участва и България

PlantaSYST, среща

Пловдив ще стане известен в световните научни среди в сферата на биологията и биотехнологиите след като се разгърне изпълнението на проекта PlantaSYST. При реализирането му тук ще бъде изграден Център по растителна системна биология и биотехнология. PlantaSYST е единственият български проект по Хоризонт 2020, програма „Teaming“, който получи одобрение от Европейската комисия (ЕК) за изпълнението на втората фаза. Днес в града на тепетата се проведе стартираща среща с участието на партньори от Германия, представители на ЕК и Министерството на образованието на науката, земеделския зам.-министър Светла Янчева, зам.-кмета на града Стефан Стоянов, председателят на Селскостопанска академия проф. Иван Пачев, ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева и популярни хора от научните среди.

Д-р Цанко Гечев

Д-р Цанко Гечев

ЕК отпуска по програмата 15 млн. евро, които ще се ползват за заплати и пътувания. България трябва да участва със същия размер на финансиране, за да може да бъде изграден Центърът по растителна системна биология и биотехнологии, обясни пред журналисти преди срещата координаторът на проекта д-р Цанко Гечев. Той е избран и за управител на научната база.

Д-р Гечев добави, че община Пловдив е оказала огромна подкрепа на авторите на проекта, като е предложила два терена в чертите на града, на които ще може да се изгради Центърът.

Вече са назначени първите 10 човека, които ще работят в него и които засега използват научните бази на институтите, които участват в PlantaSYST. Това са Институтът по молекулярна биология и биотехнологии, Институтът по зеленчукови култури „Марица“ Пловдив и Лабораторията по приложни биотехнологии в Пловдив към Института по микробиология. Партньори в проекта са Университет Потсдам и Макс Планк институт по  молекулярна растителна физиология, Потсдам-Голм, Германия.

Организационна структура на Центъра

Организационна структура на Центъра

В бъдещия Център ще работят общо 50 човека. Те ще бъдат избрани чрез конкурси, за които ще бъде съобщено както в български, така и в европейски специализирани сайтове. Изборът ще се извърши от комисия, която ще одобри кандидатите на база на представените научни биографии. „Няма да търсим количество, а качество, тъй като идеята е Центърът да бъде на световно равнище“, посочи д-р Гечев. Когато базата бъде изградена, ще се развие и пълният потенциал на проекта.

Управителят поясни, че засега не знае кога правителството ще подкрепи финансово изпълнението на строителните дейности и оборудването, като каза, че отговорът трябва да бъде даден от Министерството на образованието и науката. На срещата на финала на първия етап от PlantaSYST миналата година от МОН съобщиха, че подкрепата ще бъде осигурена от програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“. Парите за наука по оперативната програма обаче са застрашени заради сериозно забавяне на процедурите, според предупредително писмо от ЕК, получено в МОН наскоро.

В новия център ще се изследва физиологията на стреса при растенията, биологията на развитието, ще има отдели по растителна метаболомика, по биоинформатика, по селекция и семепроизводство и други.

Проф. Иван Минчев

Проф. Иван Минчев

Срещата бе открита с встъпителното слово на проф. Иван Минков, директор на Института по молекулярна биология и биотехнология, който не скри вълнението си от успеха на PlantaSYST.

 

Стефан Стоянов

Стефан Стоянов

„Когато говорим за силна икономика, непременно трябва да говорим за наука“, каза зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. „Успехът на нашия проект показва по недвусмислен начин, че научният потенциал на България е силен.“ Стоянов уточни, че вече е избран теренът, върху който ще се изгради Центъра, а в близост до него е предвидено създаването и на „хубав парк“.

Директорът на дирекция „Наука“ в МОН Златина Карова

Златина Карова

Златина Карова

прочете поздравление от образователния министър Николай Денков. МОН изразява пълната си подкрепа. Проектът ще редуцира разликите между България и държавите от ЕС в частта на изследванията и иновациите, посочи Карова.

Състезанието

За финансиране по програмата „Teaming“ на Хоризонт 2020 първоначално са кадидатствали 169 европейски консорциума. PlantaSYST е бил сред одобрените 31 и екипът е започнал да изпълнява първоначалната първа фаза през 2015 г.

За изпълнението на втората фаза подкрепа от ЕК са получили 10 проекта, единият от които е българският.

„Имаше друг български проект, който бе класиран за първия етап, но загуби на втория заради сериозната конкуренция“, съобщи Цанко Гечев. Той поясни, че ще има и други конкурсни сесии и се обърна към колегите си да се пробват. „Ние можем да им помогнем с нашия опит“, изрази желание да е полезен той.

 

 

Leave a Comment