АУ ще проучи в наши условия китайски хибриден ориз с добив 2 т/дка

Ректорът проф. Янчева и директорът на Центъра Васил Гелев подписаха Меморандума Снимка на АУ

Ректорът проф. Янчева и директорът на Центъра Васил Гелев подписаха Меморандума
                                                                                                                                        Снимка на АУ

Аграрният университет (АУ) в Пловдив ще извърши наблюдения върху хибриден сорт ориз, създаден в Китай, чиито среден добив е 2 тона от декар. При сортовете ориз, които отглеждат българските производители, реколтата се счита за добра, ако е 700-800 кг/дка. Новината съобщи пред Агро Пловдив земеделският заместник-министър доц. Светла Янчева.

Доц. Светла Янчева

Доц. Светла Янчева

Възможността да се интродуцира в България уникалния ориз се появи след като на 24 април ректорът на университета проф. Христина Янчева подписа Меморандум с Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (16 + 1).

„Тази инициатива за сътрудничество обхваща не само науката, но и внедряването на новости между държавите за проучване на генетичните ресурси. Едно от ключовите предложения на Китай е интродукцията на новия хибриден ориз. Това ще бъде едно от нещата, които бихме могли в нашите условия като северна граница при отглеждането на ориза в Европа да експериментираме и да приложим по-нататък. Още повече, че от Съюза на оризопроизводителите имат огромното желание да продължават тенденцията за увеличаване на площите на ориза в България“, поясни доц. Янчева.

До две седмица в България ще пристигне делегация от Китай, водена от зам.-министъра на земеделието. Именно тогава ще се задвижи и експериментът с ориза, уточни тя.

Другите цели, които се поставят с подписването на меморандума, са демонстрации на технологии, нови техники и други нови сортове.

„Аграрният университет е избран за сътрудничеството с Китай, защото създадените в него центрове предполагат надграждане. Става въпрос за съществуващата инфраструктура и научния потенциал, които дават възможности бързо да се тръгне напред“, обясни Светла Янчева.

 

Leave a Comment