По новата наредба за училищните схеми детските посещения във ферми ще се финансират

есен, дете рита топкаПравителството одобри промени в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“. От 2017/2018 учебна година, прилаганите в страната ни схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, се обединяват в една обща за предлагане на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения. Това налага адаптиране на националното законодателство.

С предложените изменения на Наредбата се предвижда изготвянето и нотифицирането в Европейската комисия на Националната стратегия за прилагане на схемата за предоставянето на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения за период от шест години. С нея се определят нуждите на схемата, приоритетите, целевата група, очакваните резултати, инструментите, с които ще бъдат постигнати заложените цели, съпътстващите мерки и др.

Нов момент при прилагане на обединената схема е възможността за финансирането на съпътстващи мерки, насочени към запознаване на децата със селското стопанство и повишаване на тяхната информираност по отношение на здравословното хранене, биологичното земеделие, местните хранителни вериги, борбата с разхищение на храна и др. Досега съпътстващите мерки бяха допустими за подпомагане само по схемата „Училищен плод”.

На базата на опита от прилагането на двете схеми, са предвидени изменения за усъвършенстване на система за тяхното администриране и контрол. С разпоредбите на наредбата се въвеждат задължителни документи, които да послужат при извършване на проверките за установяване на реално доставените и раздадени количества продукти и на тяхното качество.

При избор на доставчици по обединената схема се запазва предимството на земеделските производители и на производителите на мляко и млечни продукти.

Leave a Comment