Англия е станала Великобритания благодарение на дъба

Проф. Христо Симидчиев и доц. Венета Каназирска

Проф. Христо Симидчиев и доц. Венета Каназирска

„Благодарение на дъба Англия е станала Великобритания!“ Този коментар направи известният в средите на оранжерийното производство проф. Христо Симидчиев, който не спира да се възхищава на гениалния замисъл, вложен в природата.

„Това дърво развива в кореновата си система и по-точно в последните й разклонения, абсорбиращи малки коренчета, които са толкова много, че при едно 200-300-годишно дърво общата им дължина е колкото е обиколката на земното кълбо. Тези коренчета хранят дървото. Те са с гъбички – микориза. Когато едно такова коренче достигне до камък, микоризата го „разтваря“, усвоява фосфора в него и го предава на дървото.“

дъб„Освен кораби, Англия прави от дъба невероятни църкви, които още съществуват. Строителният материал е бил само дъбов. Корабите, направени преди 600-700 години, още устояват на времето. Човекът се е научил да събира ракията или виното в дъб, за да ги съхрани, което също не е случайно,“ пояси проф. Симидчиев.

В България има много дъбове, но в Англия са най-старите дървета.

„В България се използват свойствата на микоризата. Има щамове, които се прикрепят към корените на зеленчуковите растения и въздействат върху неразтворимите вещества в почвата. По този начин хранят по-лесно растенията“, допълни доц. Венета Каназирска.

„Тази гъба е сапрофит , храни се от друго растение, така както орхидеята расте върху дърво. Живее в симбиоза с гостоприемника. У нас се предлагат биопродукти с микориза, които се внасят в почвата, за да я заразят с нея. Оттам тя попада в корените на растенията и така те се хранят чрез преобразуването на неорганичните вещества в органични, благодарение на микоризата“, уточни доц. Каназирска.

Leave a Comment