Държавният резерв иска суперцена за 6-годишна пшеница в Пловдив

Зърното е предложено за 460 лева за тон при борсова цена в Чикаго 387 лева
зърно пшеница

Пшеницата на резерва – и скъпа, и стара

Държавният резерв опита да продаде пшеница, произведена между 2007-2009 година за 460 лева за тон без ДДС. Това става ясно от  коментара на Пловдивска стокова борса за последната присъствена сесия. Предложеното количество е било 8 000 тона. „Проблемът се оказа ценовата неотстъпчивост както на продавача, така и на самите купувачи“ съобщава изълнителният директор Красимир Давчев. Купувачите са настоявали за покупки при цена 360 лв./т без ДДС.

„Този изключително голям ценови спред между търсенето и предлагането бе основан на факта, че на международни борсови пазари на зърно котировките се различават значително от исканите от продавача 460 лв./т. Търговията с майските контракти мека пшеница на борсата в Чикаго приключи при последна цена 258 щатски долара/тон (или 387 лв./т при курс при приключване на търговията 1,50 лв./$)“, пояснява Давчев. Директорът дава и други примери:

„Търговията с юлските контракти в Чикаго към момента се осъществява при цена 253 щат.дол/т (около 385 лв./т при сегашния курс 1,52 лв./$.). Низходящата ценова тенденция на пазара на зърното и по-специално на пшеницата, се основава на прогнозния доклад на Министерството на земеделието на САЩ от 10 май за очаквани рекордни добиви през настоящата стопанска година. Актуалните котировки на пшеницата с доставка през август на борсата в Будапеща са на ниво 358 лв./т, а за пшеницата за фуражни цели – 348 лв./т.“

Брокерите коментираха и информациите за първоначални цени на пшеницата от нова реколта на ниво 330 лв./т без ДДС при сегашна покупка „на зелено”.

Неликвидна остана и борсовата търговия в Пловдив с останалите зърнени култури. При царевицата също се установи ценови спред между предлагането – 440 лв./т и търсенето – 340 лв./т., като той също бе в границите на 100 лв./т. Съответните котировки в Чикаго са на ниво 257 щат.дол/т (около 390 лв./т), а на борсата в Будапеща – 388 лв./т.

Търсенето на рапица достигна 900 лв./т, но към момента липсва насрещно предлагане. На борсата в Будапеща, където се осъществява търговия с рапица, августовският контракт е на ценово ниво от 794 лв./т, основан на очакванията за добра реколта от тази култура в Европа.

Стабилни останаха котировките на основните хранителни стоки. Брашното тип 500 се предлагаше при цена 577 лв./т без ДДС, тип 700 – 560 лв./т без ДДС, а тип 1150 – 533 лв./т без ДДС. Без промяна е и предлагането на бутилирано олио – 2,05 – 2,10 лв./л без ДДС.

Блиц с изпълнителния директор на ПСБ Красимир Давчев – след малко

Leave a Comment