САРА препоръчва въвеждането на български доброволен стандарт при плодове и зеленчуци

дини на тържищетоРъст през последните години отбелязват т.нар. Доброволни стандарти за устойчиво земеделие (VSS), като най-известният такъв е “Fairtrade”, съобщава в последния си бюлетин Центърът за икономически изследвания (САРА) към Института по аграрна икономика. “Fairtrade” обхваща стопанства с обща площ 25-30 млн.ха.  Добра идея за България, специално при зеленчуците и плодовете, би било създаването на подобен доброволен стандарт, който да обхване производството от малките стопанства и късите вериги и да обедини под една марка продукцията идваща от такива стопанства.

Добре е да се знае

Общата площ на органичното земеделие в цяла Европа достига 12,7 млн.ха (6,2%), а в целия свят 50,9 млн.ха са под биологично производство през 2015 г. Най-голям дял на земя с биологично земеделие в ЕС има в Австрия (21,3%) и Швеция (16,9%). Германия също си поставя за цел в следващите години площта с органично земеделие да достигне 20%.

През 2017 год. се очаква цените на доматите за консервната промишленост да паднат допълнително в сравнение с 2016 г. и 2015 г. В Северна Италия, цената може да достигне 0,08 евро/кг, докато в Испания – 0,072 евро/кг., а в Португалия – 0,074 евро/кг.

През март 2017 г. ЕС прие нов Регламент за официален контрол на храните, който ще замени съществуващия Регламент №882/2004. С новите правила се постига по-голяма интегрираност на системата, засилва се борбата с измамите и нелоялните практики, предвиждат се внезапни проверки за контрол на риска по цялата верига и ще се засили контролът при внос на храни в ЕС.

Leave a Comment