Шествия и изложба на карикатури бележат днешния 1 май

1 майШествия, организирани от синдикатите и от Българската социалистическа партия, бележат днешния 1 май. От 10:30 ч БСП събира поддържниците си пред Народното събрание с тазгодишното мото на празника на труда „За справедливо заплащане на труда!“ За българско производство!“.

От 11 часа КТ“Подкрепа“ вдига знамена пред площад „Света Неделя“ в столицата и повежда манифестация, която ще завърши с рок концерт зад музея „Земята и хората“.

Изложба с карикатури на авторите на най-новия вестник „Прас-прес“ ще бъде открита в НДК.

Историята на 1 май се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. През далечната 1890 година е първият опит за честване на първи май в България. Обявен е за официален празник през 1939 година.

От 1945 година насам комунистическата власт започва да чества празника всяка година. Държавата отбелязва 1 май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място.

От 1989 година до днес Деня на труда продължава да е официален и неработен ден. След падането на комунистическата власт обаче държавата не се ангажира с организирането на масови прояви и шествия, както по времето на социализма.

В някои държави по света Деня на труда е отбелязван официално, в други се чества неофициално. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

Във Великобритания отбелязват Деня на труда през първия понеделник на май. В бившия социалистически блок Първи май е важен празник. В СССР той е отбелязван някога дори с военни паради.

Leave a Comment