Част от черешовите масиви останаха неопрашени, неоплодени или осланени

зелени черешиЧаст от големи черешови масиви в няколко области в страната са останали неоплодени или осланени, или и двете. Това съобщи фермерът от Пловдив Красимир Кумчев. Днес, след като близо седмица не е наблюдавал градините си, той бил неприятно изненадан да види, че 50 процента от очакваната реколта, си е отишла. „Причината не е в сланите в края на април, друга е“, коментира Кумчев.

Според него цветовете на черешите са останали неоплодени заради ниските температури по време на цъфтежа. Проблемът определено не е в опрашването, тъй като производителят е разположил няколко пчелни кошера в насаждението. „Пчелите са опрашили цветовете, но те са останали неоплодени заради студа“, смята Кумчев. Мнението му се е затвърдило след разговори с научни работници. От тях овощарят е разбрал, че неговият проблем в градината край село Трилистник, Пловдивско, е идентичен с този на колеги от Карнобатско, Бургаско, Търговищко и други райони. За кюстендилските череши вече се знае, че голяма част от реколтата е поразена от пролетни слани.

Неоплодените череши имат зелен завръз, който спира да се развива и постепенно окапва. Те се различават от осланените по това, че вторите почерняват скоро след сланата и опадват, докато неоплодените плодчета се задържат по-дълго време.

„Моите сведения са, че повечето черешови насаждения в страната са добре натоварени и реколтата ще е обилна“, информира проф. Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив.  Той има и лични наблюдения върху градините в Родопската яка. „От Кричим до Горни Воден черешите са оцелели и се развиват добре“, посочи Живондов. Насажденията на института също са в отлично състояние, допълни той.

„Имам данни, че при част от черешовите градини в страната е имало масово неопрашване на цветовете и там реколтата е компрометирана“, допълни Аргир Живондов. Според него тази година в засегнатите насаждения е имало слабо нектароотделяне заради ниските температури. Отделно от това хладното време е задържало полета на пчелите. В тези масиви реколтата ще е слаба, заключи професорът.

Leave a Comment