Единствените биопроизводители в ЕС, които не са получили плащания, са българските

биофермаУтре, 3 май, Българска асоциация „Биопродукти“ свиква на пресконференция медиите, за да обяви, че единствените производители на биологична продукция в ЕС, които все още не са получили компенсаторни плащания, са българските. Нещо повече. Те дори нямат информация кога ще им бъдат преведени евросубсидиите по мерки 11 и 214. В добавка на кризисната за сектора ситуация е и фактът, че заявителите по мерки 10 и 11 не могат да приключат очертаването на площите по Кампания 2017 г., която изтича на 15 май.

Акцент в пресконференцията ще е прогнозата за бъдещето на българското биопроизводство след всички перипетии, поставени пред него.

От асоциацията ще обяснят и какви действия на европейско ниво ще бъдат предприети.

„Официално навсякъде се тръби, че биоземеделието и здравословните храни са приоритет и основна грижа и задача на всяко управление в България, но фактите са други. Към настоящия момент биоземеделците са единствените, които не са получили своите плащания, компенсиращи по-ниските добиви и повече разходи. Това води до пълна неравнопоставеност с останалите сектори в земеделието. Едни получават парите си още през декември, други през януари, февруари… Днес вече е май, биоземеделците все още не са получили това, което ЕС е оценил като жизнено важно за тях“, се посочва в прессъобщението.

Прескоференцията започва в 12 часа в пресклуба на БТА.

 

1 Comment

  1. Биопроизводител каза:

    Имам гатанка за вас, кой е професорът, който погреба биологичното производство в България, кой е професорът, който избра първо да плати тютюна вместо биологичните мерки, кой е професорът, който разплака децата на хиляди честни български земеделци. Без жокер.

Leave a Comment