Красимир Давчев: Според ЦРУ българската житна реколта ще е добра

Разузнавателен спътник на САЩ прави снимки на континента, от които експертите разчитат очакваните добиви

Красимир ДавчевИнтервю с Красимир Давчев, изпълнителен директор на Пловдивска стокова борса

– Г-н Давчев, на какви цени се очаква да тръгне новата реколта пшеница?

– В момента цената „на зелено“ на хлебното брашно е около 330 лева. Тя беше подобна и миналата пролет, въпреки че тогава офертите за бъдещата реколта се появиха малко по-късно – в началото на юни. Те се движеха в диапазона 310-340 лева за тон.

Каква ще е тазгодишната реколта според брокерите?

– От САЩ вече научихме, че ще е добра. Щатското Министерство на земеделието обяви очакваните добиви както в Северна Америка, така и в Европа, а също и поотделно за повечето европейски държави. Още на 10 май прочетох, че българска реколта ще е подобна като качество и количество на миналогодишната. Съобщиха и какво количество се очаква.

– Малко е смущаващо… Нашето агроминистерство все още не е съобщило за добивите, а САЩ са наясно. Откъде?

– Не съм сигурен. Но ми е известно, че около 24 май американски спътник на ЦРУ минава над земята, включително и над нашата страната и прави снимки. После те се разчитат и така се стига до очакваната реколта.

– Колко пшеница ще имаме, според ЦРУ?

– Между 4.1-4.2 милиона тона. Очакваният излишък е към 2-2.5 милиона, за които ще се търси износ.

– Каква е ценовата тенденция при големите борси по света?

– Определено е низходяща. Според Министерството на земеделието в САЩ тази година житниците в Северното полукълбо ще постигнат рекордни добиви на хлебно зърно. А това означава и излишъци. Оттук е и борсовото поведение, което предизвиква поевтиняване. Например фючърсите за доставка през август на борсата в Будапеща са за 358 лева за тон.

– На фона на това, което съобщавате, цената на старата пшеница от Държавния резерв изглежда неестествена – 460 лева за тон. Какъв е вашия коментар?

– Определено я намирам за непазарна. Първо – става въпрос за зърно, което в големия си обем – 6000 тона, е произведено още през 2007 година. Тоест, пшеницата е съхранявана не една и две, а шест години! Дори съхранението да е осъществявано при отлични условия, все пак стоката е стара. Второ, според показателите, пшеницата е фуражна. На последната борсова сесия се яви купувач, който бе готов да я закупи за 410-420 лева за тон, но продавачът, който представляваше Държавния резерв, отказа. Направих бърза сметка колко би струвало на български купувач да си достави пшеница от Чикаго. И тя показа – 425 лева за тон, като в тази сума са включени и транспортните разходи.

Leave a Comment