Проф. Христо Бозуков се отчете: Предприети са 60 нови инициативи, издадени са 49 нормативи

Христо БозуковСлужебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков изготви отчет за дейността на министерството през периода от 25 януари 2017 г. досега.

В резюмето са изброени 60 инициативи на министерството, 49 приети нови нормативи, както и 9 препоръки към следващия министър Румен Порожанов.

Списъкът с важните положителни инициативи

по време на мандата на служебното правителство започва с изготвянето и одобряването на Списъка с храните, обект на хранително банкиране. Втората инициатива е свързана с пазарно проучване за установяване на двоен стандарт в ЕС в качеството на храни под една и съща търговска марка. Христо Бозуков отчита финализирането на слоя „Постоянно затревени площи” за 2017 г. след разглеждане и издаване на заповеди по част от постъпилите в периода 01.09.2016 г. – 31.01.2017 г. искания. „Предадени са окончателно актуализирани данни от Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП) на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) с цел извършване на финална оторизация и плащания на площ за 2016 година“, е другата инициатива. Към 20 април в страната са регистрирани и пререгистрирани 92 хил. земеделски производители.

В доклада се посочва още, че за периода 27.01-15.03.2017 г. са изплатени сумите:

– 127 817 875 лв. – субсидии по схемите и мерките за директни плащания на площ;

– 89 143 158 лв. по Програма за развитие на селските региони (ПРСР) 2014-2020 г.;

Взети са решения за стартиране на прием по девет схеми на държавни помощи с общ бюджет в размер на 12 785 000 лв.

За периода 27 януари – 15 март 2017 г. са подписани 252 договора за финансова помощ с обща сума на договорената субсидия в размер на 50 223 936 лв.

За периода 27 януари – 15 март 2017 г. са одобрени 110 проекта, за които предстои подписване на договори за финансово подпомагане. Общият размер на заявената субсидия е 45 387 971 лв.

За периода на управление на служебното правителство са признати седемнадесет нови организации на производители и групи на производители на земеделски продукти. Подадени са заявления и е започнала процедура за признаване на една организация на производители.

Ръководството на министерството изброява приемите по мерки 2.2. „Продуктивни инвестиции в аквакултура” и мярка 1.8. „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки”  на Програма за морско дело и рибарство (ПМДР).

Актуализирана е и базата данни за страната на Общинските служби по земеделие (ОСЗ), като са вписани 18 нови общински служби и е направена промяна в обстоятелствата на 32 вписани обекта за съхранение на зърно.

Новите нормативни и други актове

включват промени в националното законодателство в областта на директните плащания, които са отразени в Наредба № 3 от 17 февруари 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Измененията в наредбите за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 11 „Биологично земеделие“ и мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“. Новите наредби за изменение и допълнение на Наредба № 16 от 30 юни 2015 г. за прилагане на подмярка 19.1 за Местните инициативни групи, Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 22 януари 2016 г. за прилагане на подмярка 19.4 за Местните инициативни групи, проекта а Наредба по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местните инициативни групи“ и Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 22 от 14 декември 2015 г. за условията и реда за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Воденото от общностите местно развитие (ВОМР)“ са в различен процедурен етап.

Посочено е, че във връзка с планираното въвеждане в действие на 33 нови ракетни площадки са предприети действия за изменение на Постановление на Министерския съвет № 44 от 2010 г. за определяне на географските координати на опасните зони за въздухоплаването във въздушното пространство на България.

Националният институт по метеорология и хидрология работи по определяне на границите на районите по мярка 13 „Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“ от ПРСР. В същото време и Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ работи по определяне на новите необлагодетелствани райони, различни от планинските със съществени природни ограничения и райони със специфични ограничения, за нуждите на мярка 13.

В процес на разработване са Системи за управление и контрол по прилагане на Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) в частта, касаеща изпълнението на делегираните функции по верификация на разходите, както и наръчници с описание на процедурите за работа и контролни листа към тях.

ОтКолегиума на ръководството на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) е установена недостатъчна ефективност на разпоредбите на Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания при посегателства срещу служители, осъществяващи контрол. Не са разработени достатъчно добри механизми за събираемост на наложените глоби и реализиране на санкциите срещу нарушителите.

Констатирана е и необходимост от извършване на нормативни промени в Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД) и от приемане на Национална стратегия за развитие на ловното стопанство и нов Закон за лова и опазване на дивеча. Установено е, че се отделят недостатъчно средства за ловностопански мероприятия от ловните сдружения. В бюджета на ИАГ липсват средства за научни разработки. Много нисък е размерът на таксите, които се събират по ЗЛОД, като същите не са променяни от 2004 г.

Служебното правителство смята, че заради интереса към трюфелите е необходимо да се инициира изменение и допълнение в Закона за горите, което да регламентира търсенето и събирането им в горските територии.

Стартирано е изготвянето на проекти на Закон за изменение и допълнение на Закона за животновъдството и на Закона за пчеларството.

В етап на подготовка е проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 16/03.02.2006 г. за защита и хуманно отношение при отглеждане и използване на селскостопански животни.

Към 1 март 2017 г. е извършена нотификация на изменението на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България за периода 2014-2018 година.

Финализирана е националната процедура по обработка на заявлението -спецификация на „Странджанско манов мед“ като Защитено наименование за произход.

Списък с приоритети и политики, които да бъдат продължени 

В резултат от проведения диалог със социалните партньори като важен извод и препоръка се извежда необходимостта от преобразуване на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и възстановяване на ранга й на Държавна агенция.

Забавено е провеждането на открита процедура по ЗОП за услуга с предмет: „Разработване на географска информационна система (ГИС) за нуждите на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.)”. Това силно намалява възможностите на МЗХ да изпълнява и контролира адекватно задълженията си по поддържане на Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), провеждане и подготовка по кампании за директни плащания, създаване на географски слой за Екологично насочените площи (ЕНП).

Следва да бъдат фокусирани усилията в приключването на плащанията по схемите за директна подкрепа за Кампания 2016 в регламентираните срокове и успешно провеждане на приема на заявления за подпомагане за Кампания 2017.

Трябва да бъдат положени усилия за ускоряване на усвояването на средства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

Предвид изразения голям интерес през 2016 г. от страна на частните собственици на малки горски имоти за продажбата им на държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите, с оглед комасирането им и подобряване на дейностите по стопанисването и опазването им, е удачно в периода април-май 2017 г. да стартира нов прием на документи за закупуване на поземлени имоти в горски територии.

Да се предприемат действия за създаване на единна информационна система за дейностите, извършвани от държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите и техните териториални поделения. Бизнесът и гражданите ще се улеснят чрез получаване на информация от един източник.

Да се създадат условия за целогодишно снабдяване на населението с дърва за огрев. Трябва да се обособят централни складове за продажба на дървесина на достъпни места с подходяща инфраструктура. В тях държавните горски и ловни стопанства ще поддържат наличности от дърва, за да могат да реагират на търсенето, независимо от метеорологичните условия.

В мандата на служебното правителство са установени редица проблеми, касаещи ефективното управление на горския сектор, които следва да намерят своето решение. Някои от най-належащите проблеми са:

– Налага се да се активизира дейността на Националния съвет по горите като консултативен орган към министъра на земеделието и храните. Не са реализирани областните планове за развитие на горските територии. Природните паркове към момента нямат планове за управление. В бюджета на Изпълнителната агенция по горите не са предвидени средства за изготвяне на задания и възлагане изработването им.

– Следва да се фокусира вниманието към активна подготовка на екипа на МЗХ, ангажиран с провеждането на Българското председателството на ЕС през 2018 г.

Трябва да бъде формирана българската позиция за визията и приоритетите на Общата селскостопанска политика след 2020 г.

 

1 Comment

  1. Биофермер каза:

    Ей помияр си ти Бозуков. Колко взе за да платиш парите за тютюна от Националния бюджет месец по-рано от нормалното. Къде ще си пиеш сега узото на Бяло море, а биологичните мерки ги изпрати юни. Ей продажнико знай че има отгоре кой да гледа ти и детето ти ще плащате грехове.

Leave a Comment