Румен Порожанов: В това министерство има много съдържание

При приемането на поста новият земеделски министър заяви, че се надява да ускори някои теми и да реши отдавна отлагани проблеми като този с „Напоителни системи“
Снимка на БГНЕС

Снимка на БГНЕС

„Надявам се името на министерството да не продължава да се удължава (в новия мандат МЗХ ще се нарича Министерство на земеделието, храните и горите – б.р.), защото както се казва, последният може да забрави да затвори вратата. Много съдържание има в това министерство и то не може да бъде изписано в неговото наименование. Убеден съм, че проф. Бозуков за три месеца, толкова кратък мандат, е успял да се докосне до разнообразието и сложните проблеми и процеси, които стоят.“ Това заяви новият земеделски министър Румен Порожанов в кратката си реч при посрещането му от досегашния служебен министър проф. Христо Бозуков, съобщи БГНЕС.

Порожанов добави, че лично се надява в средносрочна перспектива „да можем да се преборим и с теми, които са отлагани с години. Да, имаме си проблеми в някои от системите, които непрекъснато се пропускат – следващият да ги оправи, следващият, знаете за какво говорим“, каза министърът. Той уточни, че става въпрос и за проблеми с „Напоителни системи”, и за други второстепенни разпоредители, които изпитват трудности. „Затова трябва да положим усилия те да бъдат стабилизирани юридически и финансово“, посочи Порожанов.

Министърът смята, че много важен въпрос е новият програмен период и приоритетите, които са заложени. Общата селскостопанска политика и председателството според него също са много важни и свързани едно с друго.

„Нашият земеделски сектор е един от водещите отрасли в държавата. Гордея се, че съм бил по някакъв начин част от този процес в последните години“, заяви Порожанов. Той допълни още, че трябва да се разгледат и някои по-краткосрочни теми, които са актуални в момента, за това как да бъдат решени бързо и ефективно. „Благодаря на екипа на министерството за работата, която е извършена и да се надявам, че ще можем да продължим и ускорим някои други теми”, допълни Порожанов.

Христо Бозуков отчете, че служебното ръководство на министерството е успяло да се справи с това, което се изисквало. „Удовлетворен съм, че тази година въпреки тежката ситуация ще успее кампанията по изплащането на субсидиите с месец по-рано. Падна ни още една грижа с решението на ЕК за удължаване на срока по кампанията 2017 за подаване на заявленията. Така че с чиста съвест ще предадем министерството на новия министър и му желая успешна работа и успех в начинанията”, каза Бозуков.

1 Comment

  1. Динко каза:

    Най-стабилният кадър в земеделието – Румен Порожанов, заема овакантеният от Десислава Танева министерски стол. Едва отпочинал от последното си уволнение – този път като шеф на Държавен фонд „Земеделие“.

    Порожанов е сочен за един от най-верните хора на Делян Пеевски в изпълнителната власт. За да си илюстрираме топлата връзка между двамата, можем да проследим професионалната кариера на Порожанов.

    Той е председател и член на УС на Булгартабак Холдинг АД (2001-2005 г.), член на УС на Sofia Tobacco Company (2005-2011 г.), председател на Борда на директорите на „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис“ и представител на Годишното общо събрание на акционерите (юни 2010-февруари 2011 г.) и председател и член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие (от септември 2009 г.). Все сфери, към които Пеевски има афинитет.

    Още по-силно обаче тежи ролята му като служебен финансов министър по време на фалирането на КТБ. Порожанов отказваше да бъде свикан Междуведомствения съвет по финансова стабилност, в който участват председателя на КФН, управителя на БНБ и финансовия министър. На него трябваше да се обсъдят и приемат адекватни действия по спасяването на банката. Дали това му решение е следствие на топлите му връзки с Пеевски, няма как да знаем…

    Припомняме ви, че като шеф на Фонд „Земеделие“ Румен Порожанов се прочу с многобройните акции срещу него от страна на ДАНС. Агенти на родното ФБР няколко пъти атакуваха фонда, правеха се обиски и в дома на Порожанов. Името му бе замесено в много скандали през последните години, включително и със съмнителни обществени поръчки.

    Нищо от това обаче няма значение, ако моделът КОЙ е зад гърба ти.

Leave a Comment