Следващите 5 дни прекрасни за земеделието – ще вали

В Южна България ще паднат между 16 и 32 литра дъжд, в Северна – от 13 до 29

дъжд и слънцеСледващите 5 дни ще са прекрасни за земеделието – очакват се валежи. Народната мъдрост гласи, че по Гергьовден дъждът е златен, тъй като именно по това време на годината влагата е много важна за развитието на растенията – житни, пролетници, овощни, лозя, зеленчуци на открито. Вярно е, че с валежите настъпват и болестите, но против тях може да се третира с фунгициди, докато проблемът със засушаването е скъп и изисква време, а в някои случаи е и нерешим.

Според прогнозата на „Синоптик“ между 5 и 9 май включително най-обилни ще са валежите в област Хасково. Утре, 5 май, там се очаква да паднат почти 16 литра на квадратен метър, а сумата за петте дни ще е 32.6 литра.

Очакванията за област Пловдив са за около 20 литра сумарно от петък, 5-ти до вторник, 9-ти май. В Стара Загора ще се извалят почти 19 литра, в Пазарджик между 15 и 16 литра, в Кърджали – 20.6, в Ямбол 28, в Бургас близо 22 литра, в Сливен почти 29, в Благоевград 24 л/кв.м.

В Северна България най-големи количества дъжд ще паднат в област Русе – почти 29 литра. В Плевен и Добрич между 5 и 10 май сумата на валежите ще е около 23 литра. В Монтана прогнозата е за 15 л/кв.м., а във Варна 13.5 литра.

Leave a Comment