На 5 май Изтокът се покланя пред Буда

БудаДревни легенди, приказки, разкази и филми опитват да разкажат за живота и прозренията на най-мъдрия сред мъдрите живял на земята – Буда. Днес, 5 май, Хонконг, Макао, Южна Корея и Тайван честват рождения ден на Сидхарта Гаутама.

Смята се, че Буда е живял между 563 и 483 преди новата ера. Роден е в днешен Непал в семейството на водача на клана Шакя цар Судходана. Скоро след раждането майка му Маха Майа умира. Сидходана организирал кръщавка на бебето на петия ден от раждането му и поканил осем учени-брамини да прочетат бъдещето на невръстния син. Всички били единодушни, че бебето или ще стане велик цар, или велик свят човек – Буда.

Царят баща пазел сина си от срещи със страданието и смъртта, а когато станал на 16 години, го оженил за красивата Яшодхара. След като им се родил син, Сидхарта получил прозрение, че животът не е нито безкраен, нито само щастлив и безкрижен. Това се случило след като веднъж се отклонил от пътя и прислужниците си и разгледал нищетата, болестите и погребение в едно бедно село. Това отприщило състраданието му и той решил, че трябва да намери пътя към щастието за всички хора на земята.

Легендите разказват, че Сидхарта напуснал двореца през една безлунна нощ, подарил на първия срещнат скитник царските си дрехи в замяна на неговата дрипа и заживял с отшелници в абсолютни лишения. Не получил прозрението си при този начин на живот. Един ден, докато лежал изнемощял от глад, той дочул разговора между един ученик и неговия учител по цитра. „Струните не бива да бъдат нито прекалено отпуснати, нито прекалено опънати, обяснявал учителят. Иначе цитрата няма да издаде звука, за който е предназначена.“ Точно тогава Буда прозрял принципа на Средния път – тялото като инструмент на духа не бива нито да бъде във властта на страсти и желания, нито подлагано на прекалена суровост.

Сидхарта станал Буда след като останал в медитация 49 дни под дървото Бодхи. Тогава, на 35 години, той осъзнал причините за страданията и четирите стъпки за отстраняването им. Според учението му, страданието е неделима част от съществуването. Корена на страданието е чувствеността и желанията, а то може да бъде прекратено при следването на Благородния Осмократен Път. Този път е: правилна гледна точка, правилен стремеж, правилно говорене, правилно действие, правилен начин на живот, правилно усилие, правилно мислене, правилна концентрация.

Мъдрости от Буда, достигнали до днес:

1. За настоящето

Не живей в миналото, не мечтай за бъдещето, концентрирай съзнанието си върху настоящия момент.

Тайната на здравия дух и тяло е да не скърбиш за миналото, да не се притесняваш за бъдещето, да не живееш с очакването за предстоящи проблеми. Живей в настоящия момент мъдро. Изживявай го пълноценно.

2. За споделянето

Хиляди свещи могат да бъдат запалени от една свещ и това няма да намали нейния живот. Така и щастието не намалява, когато се споделя.

3. За силата на мислите

Нашите мисли ни оформят. Ние ставаме такива, каквито са мислите ни. Те оформят нашия свят.

4. За гнева

Да се гневиш е като да стискаш горещ въглен, надявайки се да хвърлиш по някой друг – този, който ще се изгори, си ти.

Няма да бъдеш наказан за своя гняв. Ще бъдеш наказан от своя гняв.

5. За търпението

Каната се пълни капка по капка.

6. За истината

Има само две грешки, които човек може да направи по пътя към истината – да не го извърви докрай и никога да не тръгне по него.

7. За пътя

Не можеш да извървиш пътя, освен ако ти самият не си се превърнал в пътя.

8. За спасението

Никой не може да ни спаси, освен ние самите. Ние сме тези, които трябва да извървим пътя към своето спасение.

9. За думите

Езикът е като остър нож – убива, без да пусне кръв.

10. За постоянството

Никога не гледам какво е постигнато. Винаги гледам към това, което остава да бъде направено.

11. За прошката

Да разбереш всичко значи да простиш за всичко.

12. За съмнението

Нищо не е така унищожително както навика на съмнението. Съмнението разделя хората, разрушава приятелствата, отрява отношенията. То е като меч, който убива.

13. За собствения път

Не върви след никого. Върви само след себе си.

14. За бездействието

Не е достатъчно да бъдеш добър човек, ако не правиш нищо.

15. За съдбата

Не вярвам в съдбата, която се стоварва върху човека, без значение какво прави той. Вярвам в съдбата, която се стоварва върху онези, които не правят нищо.

16. За разума

Не вярвайте на нищо, независимо къде сте го прочели или кой го е казал, дори аз да съм го казал, освен ако то не е в съгласие с вашия собствен здрав разум и ум.

17. За собственото „Аз“ и другите

Победата над собственото „Аз“ е по-добра от победата над всички други хора. Никой не може да превърне в поражение победата на човека, който е превъзмогнал себе си.

Можеш да победиш хиляди мъже в жестока битка, но само онзи, който победи себе си, е най-доблестният победител.

Не се занимавай с чуждите грешки и постъпки, нито с чуждото нехайство, а осъзнай собствените си постъпки и собственото си нехайство.

Нека всеки човек насочи първо себе си към това, което е правилно, и едва тогава да учи другите.

18. За промяната

Да се учиш, значи да се променяш.

19. За свободата

Научи се да даваш свобода; това е ключът към щастието.

Пусни на свобода това, което най-много обичаш; ако се върне при теб, твое е за цял живот.

20. За страховете

Цялата тайна на съществуването е да нямате страхове. Никога не се страхувайте какво ще стане с вас. Тогава ще бъдете свободни.

Leave a Comment


− 3 = четири