Браншовици предполагат: Георги Костов ще има втори мандат като заместник, Грудев не е сигурен

Вероятно Живко Живков ще продължи да бъде директор на фонд „Земеделие“

земеделско министерствоБраншовици, с които Агро Пловдив се свърза, за да ги попита кои според тях ще са заместници на земеделския министър Румен Порожанов, показаха, че са умували по въпроса. И са достигнали до някои идеи.

Въпреки че Васил Грудев е доста близък с новия министър, тъй като и двамата са работели по едно и също време във фонда, шансовете отново да бъде заместник са минимални, според попитаните. Причината е една – Грудев трябва да остане в сянка за известно време. Защо – при въпроса браншовиците пожелаха да замълчат.

Повечето от тях са около 90% сигурни, че Георги Костов отново ще заеме поста на зам.-министър, тъй като се е справял много добре с отговорностите си при предишния мандат. Още повече, че е и преподавател в Лесотехническия университет. Затова горите и науката ще му бъдат дадени като ресори за втори път. Георги Костов има и личната подкрепа на Десислава Танева, която през този мандат ще оглави земеделската комисия в парламента.

Свилен Костов също има значителни шансове да се върне като заместник на Порожанов, макар и не толкова големи като тези на доц. Георги Костов. И той има опит в ДФ „Земеделие“, където е бил пряко подчинен на новия министър на земеделието, храните и горите.

Цветан Димитров най-вероятно няма да изкара втори мандат, не защото има компромати срещу него, а защото самият той ще откаже поста по лични причини.

Предполага се, че ако коалиционните партньори – Обединени патриоти – не наложат свой човек като заместник-министър, Румен Порожанов ще назначи кадър от фонд „Земеделие“, който не е с ранг зам.-директор. Въобще, няколко човека от фонда ще бъдат пренасочени към министерството, тъй като Порожанов ще иска да работи в приятелска и сигурна среда.

Предполага се още, че Живко Живков ще остане начело на фонда, тъй като новият министър му има доверие. Лично Порожанов назначи през 2015 г. Живков за свой заместник, изтегляйки го от дирекцията във Велико Търново. Причината за заплетените ситуации във фонда в последните три месеца бяха политически и Живков няма вина за тях, коментират браншовиците. За неплащането по мерки 10 и 11 не е виновен директора на ДФЗ, а политиката и Порожанов знае това, повториха те.

Земеделците вярват, че Порожанов е отличен администратор и ще увеличи динамиката в министерството и фонда. Това е крайно необходимо заради многото забавени наредби, свързани с нови приеми по мерки от Програмата за развитие на селските райони. А също и заради забавеното разглеждане на проектите от последния прием по мярка 4.1. Куп нерешени проблеми има в доста сфери от земеделието и въпреки, че Порожанов е финансист, който не разбира много-много от земеделие, фермерите се надяват той да се представи на нивото, което очакват.

Събеседниците отбелязват, че предположенията им могат да станат кухи, ако партиите решат безпринципно да кадруват.

 

Leave a Comment