Празнуваме Свети Георги Победоносец!

свети ГеоргиДнес е Гергьовден, един от най-тачените пролетни празници. Православната църква почита на този ден любимия светец Георги Победоносец. Армията – храбростта на героите. Селото – овчарите и стадата. А възрастните хора предават нататък от време оно, че всяка капка вода на този ден е целебна и златна за реколтата.

За Гергьовден обичаите и обредите се свързват преди всичко с грижите за добитъка в началото на животновъдната година. Голяма част от тях се извършват при кошарите, на зелените поляни, на нивите, край реките и изворите.

На Гергьовден се раздава прясно мляко, сирене и месо за мъртвите. Обредното изливане на първото мляко се извършва в земята или в реката. Символиката с реката е, за да тече млякото на овцете като реката, т.е. като водата. Важен момент на Гергьовден е първото обредно издояване на овцете. Първа се дои овцата, която най-напред се е обагнила. Нейното агне се пренася курбан на свети Георги.

На този ден се обикалят нивите и се бодват в тях разлистени клонки. Според този обред силата на разлистеното клонче се предава на нивата, за да се увеличи плодородието й. За Гергьовден се приготвят обредни хлябове и гергьовски краваи. Символично върху тях се изобразяват овце и агнета, кошара и овчар.

В нощта срещу празника, преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада или поляна, където се търкалят в утринната роса. Някъде само ходят боси по росата или си мият лицето и ръцете с нея, другаде и пият роса. Къпането в росата се прави от хората, за да са здрави и да не ги боли кръст през годината. Вярва се още, че събраната по Гергьовден роса има особена целебна сила.

агнетаОсвен „къпането“ в роса се практикува и обредното къпане в реки и извори. Както при росата, така и при измиването с вода съществува обичаят да се носи в къщи вода (на някои места тя се носи в пълно мълчание – т. нар. мълчана вода), с която се замесват обредни хлябове. Някъде (Разградско, Пловдивско) се вярва че на този ден водата е толкова лековита и даваща сила, че дори мечките се къпят за първи път в годината на този ден.

Овцевъдите ще отпразнуват заедно големия си празник по-късно – на събор при Петропавловските ливади над Лясковец, който ще започне на 12 май.

парад на ГергьовденДенят на храбростта и Българската армия ще бъде отбелязан в столицата с празничен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини от 09:00 ч. пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

През тази година във Военния парад в София на 6 май ще участват до 1 200 военнослужещи, както и 3 самолета МиГ-29 и 3 вертолета – един Ми-17 и два „Кугар“, от състава на Военновъздушните сили. Парадът ще започне в 10:00 часа на площад „Княз Александър I“ в София. Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта. В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

Свети Георги Победоносец се почита както от християни, така и от мюсюлмани. Той е покровител на България, Грузия, Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.

Днес имен ден празнуват над 180 000 души у нас с имената Георги и Гергана, Гинка, Ганка и Ганчо, Галя, Галин и Галина.

Честит празник!

Leave a Comment