Мария Габриел обвини земеделското министерство, че е разрешило неоникотиноиди

Евродепутатът и местни пчелари се срещнаха с ученици от пловдивското ОУ „Екзарх Антим І“ за кампанията „Медена закуска“

Мария Габриел в Пловдив

„Трябва да бъде забранена употребата на трите неоникотиноидни пестицида, за които беше наложен мораториум в продължение на две години. Тук българските пчелари изиграха своята активна роля преди две и половина, три години. Сега обаче знаем, че в много страни членки, сред които и България, през март е било взето решение за тяхното разрешение в девет области. Това не може да се случва без да бъде проведен ясен диалог с пчеларите и без да бъде ясно осъзнато каква е наистина вредата.“ Това заяви в Пловдив евродепутатът Мария Габриел, зам.-председател на групата на ЕНП и председател на работната група за опазване на пчелите и здравето им в Европейския парламент. Тя пристигна днес в града, в който е завършила висшето си образование (както сподели пред медиите), за да се срещне с учениците от ОУ „Екзарх Антим І“ във връзка с инициативата „Медена закуска“. Преди да разкаже на децата за ползата на пчелите и меда, Габриел отговори на журналистически въпроси.

 

„Категорично подкрепям каузата на пчеларите да се върнем към старото решение. Тоест, наистина да има мораториум върху употребата а неоникотиноидите, защото вредното влияние на пестицидите е не само върху пчелите, но и върху нашето здраве. Към този момент няма как да бъде наложен мораториум, защото държавите членки много ревниво пазят своето поле за маневра в европейското законодатество“, призна евродепутатът.

ученици от ОУ "Екзарх Антим І" в Пловдив„Честно казано, мен не ме интересува какви са мотивите на другите държави. Мен ме интересува това какво се заявява в България. Не може да имаш претенции, че си пчеларска страна, да търсиш своето място на европейския пазар и извън Европа, а такъв тип действия да се случват с обратна тенденция. Министерството на земеделието, праните и горите (МЗХГ) има водеща роля за забраната на неоникотиноидите в България“, уточни Габриел.

Евродепудатът добави, че в ЕП вече има инициатива за забрана на опасните пестициди. Крайната цел е промяна на европейското законодателство, така че да няма възможности, които да позволяват на държавите членки умело да се възползват от тях.

Габриел, заедно с пчеларите Николай Гайдов, Георги Лисичков и Владимир Владимиров от общинското дружество „Акация 1899“, разказаха на децата увлекателни данни за пчелите и меда.

Пловдивските пчелари Николай Гайдов и Владимир Владимиров

Пловдивските пчелари Николай Гайдов и Владимир Владимиров

Най-ранният пчелен мед, който е открит на земята, е отпреди 5 хиляди години в Грузия. Любопитно е, че медът е храна, която не се разваля. В нея няма микроби заради високото съдържание на калий. Витамин В2 се среща в храната на пчелите в концентрация, която надвишава 17 пъти наличието му в прасковите, 16 пъти – в гроздовия сок, 5 пъти – в сока от пресни ябълки.

ученици от ОУ "Екзарх Антим І" в ПловдивУчениците чуха и посланието на Алберт Айнщайн, че ако пчелите изчезнат, човечеството ще загине след четири години. Те имаха и много въпроси като тези: Как са се появили пчелите? Могат ли да убият стършел?

Кампанията „Медена закуска“ започна на 10 март т.г. и до момента пчеларите и Габриел са се срещнали с възпитаниците на 12 училища. Инициативата ще продължи една година и ще достигне до всяка област в България. „Медена закуска“ се провежда още в Словения, Австрия, Унгария, Румъния и Чехия.

 

Leave a Comment