На 12 май се учредява Конфедерация в сектор Плодове и зеленчуци

Учредители са Съюзът на градинарите в България, Асоциация Български пипер и сдружение Българска праскова

градинарНа 12 май в Стара Загора ще бъде учредена Конфедерация на неправителствените организации в сектор Плодове и зеленчуци. Инициатори за обединението са Националният съюз на градинарите в България, Асоциация Български пипер и сдружението Българска праскова.

Прочети още: Три от най-големите организации се обединяват в конфедерация „Плодове и зеленчуци“

„Всяка от организациите ще запаси своята самостоятелност, но и ще членува в конфедерацията. В същото време сектор Плодове и зеленчуци ще добие по-голяма представителност пред институциите, тъй като конфедерацията ще представлява над 300 земеделски производители“, съобщи организационният секретар на Български пипер Георги Василев.

Инициаторите за създаване на конфедерацията са поканили за участие в обединението около 12 други организации от сектора, включително и сдружения на производителите на култивирани гъби и цветя. Засега не е ясно колко от тях ще се отзоват на поканата за учредяването. Възможно е и по-късно да поискат да се присъединят.

На 12 май ще бъде одобрена управленската структура на конфедерацията. Засега се знае, че всяко сдружение съучредител ще има свой представител в Управителния съвет. Председателят ще се сменя през месеци или година, така че човек на всяко едно от сдруженията да може да оглави конфедерацията през определен период. Това ще залегне в устава, който ще се гласува в петък на учредителното събрание.

Конфедерацията се създава в момент, в който усилено се говори, че до края на годината или най-късно през 2018-а най-после ще има Закон за браншовите организации. Чрез него ще бъдат отсяти онези структури, които са с малък брой членове и на практика не представляват съответния бранш, а интересите на незначителна група хора.

Leave a Comment