НАЗ предлага срока на Кампания 2017 да бъде удължен до 26 май

Все още в системата ИСАК не могат да се очертават площи с ангажименти по мярка 10 и мярка 11 „Биологично земеделие“. В нея липсват данни за правно основание за ползване на земи от ОПФ и ДПФ

logo_naz1Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) предлага на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) крайния срок на Кампания 2017 за подаване на заявления за директни плащания да бъде 26 май (петък), включително.

Становището на НАЗ е във връзка предоставената от Европейската комисия възможност държавите членки да могат да удължат кампанията, която трябваше да приключи на 15 май.
Съответно крайният срок (със санкции – б.р.) според предложението на асоциацията трябва да е до 20 юни 2017 г.

Позицията на НАЗ е продиктувана от няколко ключови фактора, оказващи въздействие върху хода и приключването на кампанията в нормативно определения редовен срок, се посочва в съобщението. Изброените фактори са: повече от едномесечното закъснение в стартирането на приема на заявления вследствие на административни неуредици; продължаващата техническа невъзможност в системата ИСАК да се очертават площи с ангажименти по мярка 10 „Агроекологични плащания“ и мярка 11 „Биологично земеделие“ на ПРСР 2014-2020, както и липсващите в нея данни за правно основание за ползване на земи от ОПФ и ДПФ; извънредната промяна в условията за допустимост по Наредба № 5 за прилагане на мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ от ПРСР 2014-2020; и не на последно място – бавната обработка на заявленията от системата ИСАК.

Въпреки отчетения от МЗХГ напреднал етап в подаването на заявленията все още горепосочените обстоятелства продължават да възпрепятстват голяма част от земеделските стопани да приключат заявленията си, посочват от НАЗ.

Според асоциацията предложеният срок за удължаване на Кампания 2017 не би следвало да затрудни извършването на навременен контрол по условията за допустимост и изпълнението на ангажиментите и изискванията по схемите и мерките за подпомагане, както и по отношение на кръстосаните проверки и свързаните с тях административни процедури, още повече що се касае до изплащането на подпомагането. Преди всичко тук следва да се подчертае, че удължаването на кампанията се налага не по вина на земеделските стопани, се обръща внимание в становището.

С оглед изложените аргументи, НАЗ разчита становището ѝ да бъде взето под внимание при изработването на националното решение за определяне на срока на Кампания 2017 г.

Преди Гергьовден от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) предложиха Кампания 2017 да бъде удължена до 31 май, без санкции.

Leave a Comment