Почитаме братята апостоли Кирил и Методий

Скулптурата на братята Кирил и Методий пред Хуманитарната гимназия в Пловдив

Скулптурата на братята Кирил и Методий пред Хуманитарната гимназия в Пловдив

Днес, 11 май, Православната църква почита паметта и делата на братята апостоли на словото Кирил и Методий. За това, че са превели Библията на старославянски език, Православната църква ги обявява за светци. А на 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II с апостолическо послание ги определя като съпокровители на Европа.

От Пловдив започва празникът на равноапостолите преди 166 години. На 11 май 1851 г. в епархийското училище„Св. св. Кирил и Методий“ в града на тепетата Найден Геров организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Във възрожденските източници първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май се срещат в творба на Неофит Рилски. Постепенно в следващите години 11 май започва да се празнува и в други български градове.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник.

Въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. измества празника на 24 май по официалния държавен календар. По църковния литургичен календар обаче този ден е на 11 май. Поради вече установената гражданска традиция светското, гражданското и държавно честване остава на 24 май.

Днес е патронен празник на Пловдивска духовна семинария, а също така и на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Отново днес областният управител на Пловдив Здравко Димитров събира културната общественост на Пловдив на тържествено честване на 11 май. От 18.00 часа във фоайето на областната администрация ще се събере не само елитът на пловдивската културна общественост. Специални гости на Здравко Димитров и града ще бъдат акад. Антон Дончев, акад. Константин Косев, проф. Иван Маразов, проф. Васил Проданов. Те пристигат в Пловдив със съдействието на журналиста, поет, редактор, критик, публицист, книгоиздател и обществен деец Иван Гранитски. Присъстващите ще бъдат поздравени от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай и ще бъде почетен празника на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Leave a Comment