Д. Танева: Проектозаконът за браншовите организации срещна съпротивата на БСК и БТПП

Десислава Танева„Законът за браншовите организации ще бъде предложен на обсъждане и ще се опитаме отново в този мандат да го приемем“. Това заяви пред националното радио Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие, храни и гори. Тя посочи, че основната трудност в законопроекта е как да бъде регламентирана представителността на една организация, така че тя да бъде равностоен партньор на изпълнителната и законодателната власти. Най-големият проблем е липсата на такава представителност, което пречи на земеделската общност в отделните сектори да постига успехи в преследване на своите интереси. Като пример Танева даде животновъдството, където на многобройните организации не достига представителност, няма и обединения. Освен това Десислава Танева припомни, че в предишния мандат законопроектът за браншовите организации е срещнал категоричната съпротива на Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП), които имали своите мотиви за това.

Според Танева най-важният стратегически документ в земеделието е Поземленият кодекс и поземлените отношения. „Ще положа всички усилия този акт да бъде довършен“, обеща бившият министър, като уточни, че предадения от служебния министър проф. Бозуков договор за изработнаве на кодекса на прокуратурата не е пречка да продължи работата по него.

Промените в хидромелиорациите и борбата против градушки трябва да продължат, ако имаме амбицията секторът да се управлява държавнически стратегически, а не чиновнически, посочи още Десислава Танева.

Leave a Comment