Преди 100 години три овчарчета от Фатима виждат Дева Мария

Фатима, Дева МарияНа 13 май 1917 година три овчарчета от село Фатима, Португалия, виждат Дева Мария сред полето като видение, окъпано в светлина. Образът й се отразил в едно дърво. Децата са били двете сестри Лусия дош Сантош и Жасинта, и брат им Франсиско Марто.

Божията майка им казва, че трябва да се връщат на това място на всяко 13-о число на месеца. Въпреки че децата се уговорили да не разкриват на никого за своята среща, Жасинта не устояла и споделила с местни хора какво им се е случило. Така на 13 юли на мястото дошли неколцина любопитни хора, които искали да се убедят със собствените си очи в истиността на детския разказ. През следващите месеци числото на хората, които приемали с насмешка разказа, се увеличавал все повече и повече, докато Божията майка не оповестила, че на 13 октомври ще се случи чудо. На уречения ден хиляди станали свидетели на „Слънчевото чудо“. Хората могли без проблем да наблюдават слънцето, което наподобявало сребърен диск и се въртяло като огнено кълбо.

На 13 май 1930 епископът на Леириа обявил явлението за истинско и било разрешено официалното почитане на явлението на Дева Мария във Фатима. По време на третото появяване на 13 юли на трите деца били завещани трите тайни на Фатима. Първите две се отнасяли за Втората световна война и за комунистическата диктатура. Те били записани през 1941 г. от Лусия, която единствена оцеляла след епидемия от испански грип. Третата тайна жената изпратила на папата с условието да не бъде публикувана преди 1960 година. Папа Йоан XXIII решил да не публикува третата тайна на Фатима. Тя била оповестена чак на 26 юни 2000 г. в Рим от кардинал Йозеф Рацингер. Някои отнасят съдържанието на тайната към покушението срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981, което е извършено в деня на първото появяване на Дева Мария.

Самият Йоан Павел II е посещавал Фатима 3 пъти. Там на 13 май 2000 г. той обявява Жасинта и Франсиско Марто за блажени.

Лусия, която е живяла като монахия, умира през 2005 г. на 97 години.

Вече 100 години между май и октомври на 12-то и 13-то число всеки месец поклонници от целия свят идват във Фатима, за да усетят чудото, което се е случило някога на трите деца.

Leave a Comment