Пловдивският Авиоремонтен завод, който бе закупен от Цветан Василев, отново е държавен

АвионамсБившият Авиоремонтен завод в Пловдив, чието име купувачите смениха на „Авионамс“, отново е държавен, съобщиха от Министерството на икономиката.

Това стана възможно след влизането в сила на постановление на частен съдебен изпълнител, с което по съдебен ред се потвърждава обявяването на Държавната консолидационна компания за купувач на продадените на публична продан акции на дружеството.

През май 2016 г. за продажба бяха предложени 2 090 729 акции, собственост на „Хедж Инвестмънт България“ АД. В законовия срок за тях ДКК заплати 28 941 111 лв. Последва обжалване на постановлението на частния съдебен изпълнител.

С влизане в сила на постановлението ДКК вече притежава 99,9% от капитала на „Авионамс” АД.

Авиоремонтният завод бе закупен през 2008 г. от фирми, близки до банкера Цветан Василев. След фалита на Корпоративна търговска банка „Авионамс“ бе обявен за продан от частен съдебен изпълнител заради кредит от 35 млн. евро, взет от същата банка.

„Авионамс” АД (бивш „Терем – Георги Бенковски”) е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. Основната част от завода е разположена в района на авиобаза Граф Игнатиево, централното управление е в Пловдив.

От Русия вече заявиха интерес заводът да получи лиценз, за да може в него да се ремонтират изтребителите МиГ-29.

1 Comment

  1. Иванов каза:

    ЗАТВОР ЗА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ!!!

Leave a Comment