През 2016 г. са продадени 3 пъти по-малко комбайни и 33% по-малко трактори

От асоциацията на търговците на агротехника очакват и тази година пазарът да бъде слаб
От 16 до 19 май 2017 г. се провежда  изложението БАТА АГРО кра Стара Загора с участието на 218 фирми върху 35 хил. кв. м. изложбена площ

От 16 до 19 май 2017 г. се провежда изложението БАТА АГРО край Стара Загора с участието на 218 фирми върху 35 хил. кв. м. изложбена площ

За търговците на агротехника е по-добре да няма субсидии за земеделски машини, защото така стопаните нямат грешни очаквания и могат реално да решават каква техника да закупят и кой е най-подходящият момент, смята Тодор Николов, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА). Честата смяна на правителствата у нас също не влияе добре на пазара.

През 2016 г. асоциацията отчита драстичен спад в пазара на техника у нас, спрямо 2015 г. Пазарът на комбайни се е свил три пъти, а този на трактори с 33%. Актуалните данни към момента показват, че ситуацията през 2017 г. ще бъде същата. Според Тодор Николов на България й е необходима дългосрочна програма за развитието на земеделието.

„За да се подобри средната възраст на тракторите у нас в срок от 10 години трябва да се внасят годишно минимум по 3500-4000 трактора и около 800-900 комбайна. При прикачната техника още повече. Това обаче не се случва и никога не се случвало. Статистиките стават все по-лоши, въпреки че у нас влязоха немалко европейски средства“, коментира Тодор Николов.

По думите на председателя лошото състояние на парка прави неконкурентноспособна продукцията на земеделците. Това е така, защото, когато печалбата се харчи за допълнителен разход за поддръжка на машините, няма как фермерите да печелят.

Изключително важно е да не се създават административни пречки пред стопаните, за да могат те да движат бизнеса си напред. Според Николов системата за точкуване на проектите, свързани със закупуване на агромапини е безумна. „Залегналите вътре критерии за меко казано неадекватни“, коментира Тодор Николов.

Leave a Comment