Небивал интерес към дебата за ОСП след 2020 г. в Пловдив. Двама министри го откриват

Регистрираните гости на събитието вече са над 200. Организаторите очакват поне два пъти повече

дебат ОСП след 2020 г.Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018, Лиляна Павлова ще открият първия от серията дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България“ утре, 18 май в Пловдив. Събитието ще се проведе от 10 часа в зала Пловдив на Гранд Хотел Пловдив (Новотела). Регистрациите за участие в събитието вече са прекратени, тъй като интересът многократно надвишава предвиденото от организаторите. Ето защо събитието ще се излъчва на живо на интернет страницата на събитието www.bcap.bg, както и на сайтовете на организаторите www.agroinnovations.bg  и www.inteliagro.bg и във Фейсбук чрез стрийминг.

„Този наистина огромен интерес, при това в един доста активен за агробизнеса сезон, ни показва, че браншът е жаден за информация и иска да се включи в сложните процеси на формиране на политиките в сектора. Нас като експерти, познаващи материята и осъзнаващи колко малко е правено до момента, за да бъдат фермерите реално включени в обсъжданията, това може само да ни радва.“ – заяви Светлана Боянова от Институт за агростратегии и иновации.

Държавите-членки, които ще вземат участие в събитието вече са готови със своите позиции за ОСП след 2020 г. Те ще ги представят пред гостите в Пловдив и ще отговорят на техните въпроси в предвиденото време за дискусия. Освен това, най-голямата браншова земеделска организация в Европа, Копа-Коджека, избра  България, за да представи за първи път официално своята позиция за ОСП след 2020 г. именно в Пловдив на 18 май. Програмата на събитието е изключително интересна и интензивна, ще представи различни гледни точки по тази сложна и актуална тема, както и нещо което не е правено до момента – анализ на ефекта от 10-те години членство на България в ЕС върху българското земеделие.

На прага на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и в разгара на дебатите за бъдещето на най-старата европейска политика, този дебат се случва точно на време, а участието на двамата министри, чиито ангажимент ще бъде да защитят земеделието като национален приоритет, е показателно за важността на темата.

Серията дебати „ОСП СЛЕД 2020 – ИЗБОРЪТ НА БЪЛГАРИЯ“ се организира от Институт за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро с участието на най-голямата земеделска организация в ЕС, Copa-Cogeca.

 

Leave a Comment