Порожанов обеща дискусия за незастроените ниви с променен статут

Земеделският министър Румен Порожанов обеща обществена дискусия относно предложението за промяна на Закона за опазване на земеделските земи, което касае нивите с променен и вече неземедски статут, които не са били застроени. Днес той се срещна с протестиращи пред сградата на правителството собственици на земи с променен статут, съобщиха от МЗХГ. Те настояват за удължаване на 6-годишния срок по закона с още 3 години, в който да важи вече дадено променено предназначение на имота за неземеделски цели.

Днес ГЕРБ се отказа от законопроекта за изменение на Закона за опазване на земеделските земи. Той бе внесен от народни представители от ГЕРБ и Обединени патриоти и предвиждаше да се удължи срока за застрояване на земеделски земи с променен статут по Черноморието с три години.

Има около 14 000 такива случаи и то на дребни земеделски стопани и за малки парцели, инвестирали сме вече пари, които ще ги загубим, ако срокът не се удължи, казаха от национална асоциация „Българско Черноморие“.

Вчера, 16 май, срещу  промените в закона протестираха представители на екологични организации, които се опасяват, че той ще позволи да се застрои още Черноморието.

Leave a Comment