С великолепно тържество Пловдивският Съюз на зърнопроизводителите отпразнува 10 години

IMG_20170516_205733С великолепно тържество в ресторант „Бендида“ на Гранд ходел Пловдив Съюзът на пловдивските зърнопроизводители отпразнува 10-годишния си рожден ден снощи. Голямата зала се напълни с гости и членове на съюза, както и с техните семейства, а сред най-почетните участници в отбелязването на юбилея бе бебето на изпълнителния директор на НАЗ в майчинство Наталия Тодорова.

Празникът на пловдивския бранш бе уважен от всички досегашни председатели на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) – Красимир Аврамов, Радослав Христов, пловдивчанинът Ангел Вукодинов, Румяна Андреева и разбира се, сегашния председател и, отново пловдивчанин, Светослав Русалов. Събитието бе почетено от Митко Караджов, собственик и управител на най-големия пловдивски хлебозавод „Симид“, който впрочем е най-голям и в страната. Дружеството е най-крупният купувач на пшеницата, която зърнопроизводителите от региона произвеждат и заради което те залагат на сортовете с хлебопроизводителни качества. Сред гостите бяха директорите на областната земеделска дирекция и на пловдивския офис на ДФ „Земеделие“ Велина Панчева и Йосиф Ячев, както и журналисти.

Людмил Работов

Людмил Работов

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив Людмил Работов отбеляза в речта си, че „през тези 10 години видяхме много неща – и хубави и лоши. Излизахме заедно по площадите на протести и заедно се радвахме на постигнатите успехи. Но в крайна сметка доказахме на света, че всички заедно можем повече“. Той разказа накратко историята на създаването на съюза и изброи имената на учредителите. С минута мълчание зърнопроизводителите почетоха паметта на напусналите живота приятели Йордан Ангелов и Запрян Коев. След това микрофона преминаваше от ръка на ръка, за да може всеки, който иска, да сподели някой спомен или идея за бъдещето.

Ангел Вукодинов

Ангел Вукодинов

Ангел Вукодинов, който е сред учредителите на пловдивския съюз, предупреди, че не е подготвил изказването си, но ще импровизира. Той припомни, че една от причините за създаването на съюза е желанието на държавата да определи бъдещето на земеделието чрез обществени консултативни съвети, създадени по общини. А с това някой да говори от тяхно име земеделците съвсем не били съгласни. След срещи с колеги и няколко месеца подготовка на 16 май 2007 г. в Раковски, след мероприятие на несъществуваща вече семенарска къща, 18 зърнопроизводители учредили съюза. „Някои от учредителите вече сме с побелели коси“, отбеляза без видимо съжаление Вукодинов. И допълни, че се гордее със стореното тогава, с това, че съюзът е гръбнакът на НАЗ и че е истински. Както и с факта, че от него се е пръкнал и пазарджишкият съюз.

Йосиф Делгянски (с бяло сако) заедно с Митко Караджов (вдясно) и Иван Романов

Йосиф Делгянски (с бяло сако) заедно с Митко Караджов (вдясно) и Иван Романов

Именитият в Пловдив и страната Йосиф Делгянски започна с думите, че никога не отказва да говори, когато е поканен. „Радвам се, че в залата има толкова млади хора, които ще продължат бизнеса ни – каза фермерът. – Той е труден не само заради природно-климатичните условия, а и заради управляващите. Имам един лозунг: „Искаме ясни правила!“, а тях ги няма. Всяка година има нови правила“, констатира Делгянски. Той посочи още, че българското зърнопроизводство е на световния пазар заради това, че браншът е инвестирал, окрупнявал е земеделски земи, вкарал е нови технологии. „Нашият отрасъл е постигнал най-много, но за съжаление управляващите залитат в популизъм, а резултати няма, защото няма критерии“, според зърнопроизводителя. След налагането на таван върху субсидиите, той смята, че повече не бива да се отстъпва. И зърнопроизводството не бива да се загърбва от управляващите. „Много трудни неща предстоят и нашата сплотеност е важна“, обърна внимание учредителят на съюза.

„Пловдивският съюз е интелигентен, внедрява нови технологии, диверсифицира производството си“, похвали членовете на СЗП първият председател на НАЗ Красимир Аврамов. „Не спрем ли корупцията, не контролираме ли управляващите – ще се мъчим“, видя Аврамов. Той обърна внимание, че в някои от останалите браншови организации начело стоят бивши министри и заместник-министри. „Ние обаче сме истински. НАЗ се е управлявала само от производители“, посочи той.

Светослав Русалов подари богинята Нике на Работов

Светослав Русалов подари богинята Нике на Работов

Светослав Русалов подари на Людмил Работов от името на НАЗ статуетката на богинята на победата Нике. „Десет години са много, но са и малко“, каза той и пожела здраве на колегите си.

След речите дансингът на ресторанта бе превзет танцьори на ансамбъл „Тракия“. Фермерите показаха, че също умеят някои стъпки с дълго хоро и песни, изпълнени от Евелина Иванова, солист на оркестър „Пловдив“. Диско, рок, туист – нищо не им се опря.

Учредителите и гостите получиха сувенири за юбилея с имената си, а също така и по бутилка вино, за да си спомнят и по-късно за хубавия празник, който се получи.

2 Comments

  1. Иван Портних каза:

    Заради министърката на земеделието Десислава Танева, Миньoна –Грудев и още 10-на мухльовци, България изгуби през последната половин година 5 милиарда и 600 милиона лева.
    От невероятната наглост на тези хора и безумието на няколко алчници сега ще страдат всички български земеделци и бенефициенти на ПРСР.

    • Ne каза:

      Тия пари са ги изгубили няколко човека тип земеделци, които се нагушиха с по няколко милиона всяка година. Един Мерцедес по-малко.

Leave a Comment