Дебатите в Пловдив и Стара Загора за ОСП след 2020 г. родиха Работна група и Съвет

Двете формирования ще представят пред МЗХГ и парламента позициите на браншовите организации за аграрната политика в ЕС от 2021 г.

дебат за новата ОСП в Пловдив

Работна група с представители на над 20 браншови организации, която ще се създаде под организацията на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), ще дискутира българската позиция за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Нейните решения ще бъдат докладвани на ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите, както и на ресорната комисия в Народното събрание. Това стана ясно на днешната среща на тема „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“ в Старозагорски минерални бани, която бе свикана от АЗПБ.

В същото време в Пловдив, където се проведе дебатът „ОСП след 2020 г. – Изборът на България“, бе предложено да се създаде Съвет, който да предложи на земеделските власти у нас основните искания на браншовите организации за следващата ОСП. Дебатът бе организиран от Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро. Предложението за създаване на Съвет се появи в края на дискусията, след като бяха изслушани представители на аграрните министерства на Австрия, Естония, Италия и Холандия, както и на най-голямата европейска земеделска организация Копа-Коджека.

В пловдивския дебат се включиха председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов, както и Ангел Вукодинов от Контролния съвет на НАЗ, съпредседателят на Националния сюз на животновъдите в България Рангел Матански и изпълнителният директор Михаил Михайлов, Симеон Караколев от УС на Националната овцевъдна асоциация, председателят на Националния съюз на градинарите в България Мариана Милтенова и Слави Трифонов от УС, изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Атанас Кунчев, председателят на Българска асоциация Биопродукти Албена Симеонова, управителят на фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов, председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев, председателят на сдружение „Устойчиво общество“ Гергана Кабаиванова, председателят на Българска асоциация на собствениците на земеделска земя Стайко Стайков и други. Сред гостите бяха и представители на БАСФ и УниКредит Булбанк.

Предложението за създаване на Съвет под организацията на Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро бе приветствано от Албена Симеонова, която заяви, че БАБ ще се включи в него, тъй като въпросът вече е бил обсъден в асоциацията. „За“ участие в Съвета се обяви и Явор Гечев. От НАЗ обаче обясниха, че нямат мандат да вземат такова решение и редът в асоциацията изисква допитване до членуващите в нея земеделци. Създаването на Съвета вероятно ще продължи в следващите дни.

Видима трудност пред официализирането на двете формирования – Работната група под организацията на АЗПБ и Съвета, иницииран от Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро, е фактът, че част от браншовите организации, които днес имаха представители както в Пловдив, така и Старозагорските минерални бани, трябва да изберат зад чие лице да застанат. Дали зад председателя на АЗПБ Венцислав Върбанов и изпълнителния директор на асоциацията Таня Дъбнишка или зад председателя на института Светлана Боянова и Николай Вълканов от ИнтелиАгро. Възможно е някои от по-големите браншови организации да решат сами да защитават позициите си за новата ОСП.

Присъстващите на дебата в Пловдив говореха в кафе-паузите, че за съжаление са свидетели на скрита битка за лидерско надмощие дори и в този важен дебат за българските виждания за новата ОСП. В интерес на истината инициативата за форума в Пловдив бе обявена значително по-рано от тази на АЗПБ.

 

Leave a Comment