Доц. Георги Лозанов: В деня за размисъл имаше очевидна пропаганда, но гласът ми е самотен

Според председателя на СЕМ Конституционният съд трябва да направи анализ дали шумното отразяване на Костинброд и последвалите политически коментари са променили нагласите за вота

„В деня за размисъл имаше очевидна пропаганда, но моят глас явно е самотен в това отношение.“ Това каза пред радио Дарик днес доц. Георги

доц. Георги Лозанов

доц. Георги Лозанов казва, че пропагандата е деня за размисъл е била очевидна, но ефектът от нея е неясен

Лозанов, председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ). По-късно пред Дневник, той разви мисълта си.

„Само по себе си нарушаването на мълчанието в деня за размисъл се е случвало и друг път, макар и в не толкова драстична форма с различни класации, включително и с политически изказвания, които са били отчитани с пропаганден ефект. Затова мисля, че само по себе си това, което се случи миналата събота, не е основание за касиране на изборите. Основание би било ако се докаже, че пропагандата в този ден е променила вота.“

Доц. Лозанов смята, че Конституционният съд трябва да даде задълбочен отговор на този въпрос – повлияла ли е пропагандата върху вота. За цента е необходимо да се направи анализ на обществените настройки, а след това и съпоставка, която на практика е сложна експертиза, с реални факти. Само така може да се види дали и къде пропагандата, или къде фактите са променили вота. Ако се докаже, че пропагандата е променила вота, той смята, че това вече е основание за касиране на изборите, а не просто формалното нарушаване в деня за размисъл.

Според него скандалът с печатницата е бил усвоен максимално от политическите опоненти на ГЕРБ.

Затова, според доц. Лозанов Конституционният съд също така трябва да изследва сюжета с печатницата, за да види дали е имало вина на ГЕРБ или е нямало. Ако разследването на прокуратурата не покаже вина на тази партия, то тогава срещу тях несправедливо се е стоварила пропагандна атака в деня за размисъл, казва той. И това също има значение за изследването на влиянието върху изборния резултат.

Доц. Лозанов уточнява, че е по-правилно използването на термина „пропаганда“, а не социалистическия „агитация“, който е оставал в закона.

Председателят на СЕМ преценява, че медиите са се държали коректно. Те са информирали за новината от Костинброд, което е задължително в такава ситуация и са търсили коментари. Той допълва, че е имало отделни медии, които в този ден са преминали границата на информация и коментар и влезли в сферата на пропагандата. Предстои медийният съвет да подготви доклад за мониторинга на предизборната кампания, след което Георги Лозанов обеща да направи коментар по него. В СЕМ са били получени много сигнали. Хората очаквали съветът да наложи санкции на „отделните медии“, които пропагандирали на 11 май. Но, в предизборна ситуация санкциите са изцяло в правомощията на ЦИК. „СЕМ може да направи само доклад, който има констативен смисъл“, уточнява Лозанов. Докладът се очаква да бъде представен до края на май.

Пред радио Дарик  коментира също, че е било редно в този ден прокуратурата да говори, защото тя говори от името на фактите, а политиците да мълчат.

Обобщението на доц. Лозанов за предизборната кампания е, че е била особена. Факти: скандалът с подслушването и казусът с бюлетините в печатницата „Мултипринт“ в Костинброд.

„Денят за размисъл се обезсмисли и България трябва да се откаже от него, защото не може да поддържа този стандарт на публично общуване“ смята председателят.

Той смята още, че ако се позволи да се обявяват данни от социологически изследвания в деня за размисъл и в изборния ден, това също може да помогне на избирателя да реши, като направи уговорката да не се оказва натиск.

Лозанов се обявява и за съществена корекция на Изборния кодекс по отношение на медийното отразяване на предизборната кампания. „Трябва да е ясно кога нещо е платено и кога е резултат на редакционен избор и редакционна отговорност. Това продължава да бъде пълна мътилка“, казва доц. Лозанов.

Leave a Comment