Млякото на животновъдните ферми – под ножа на лабораториите, на ред са 135 млекосъбирателни центрове

Официално приключиха проверките на млечните животновъдни ферми от първа и втора група. Те започнаха през 2016 г., продължиха и през 2017 г. Предстои през втората половина на тази година да се изследват и млекосъбирателните центрове (МСЦ), които са общо 135 на брой. Те приемат суровото мляко на стопанствата с 1 до 9 крави. Предварителните данни показват, че МСЦ събират суровината на 638 ферми. Проверките обаче установили, че в 345 стопанства има по над 9 крави, така че те нямат право да предават млякото на МСЦ, а трябва да осигурят условия за първичното му съхраняване.

млекосъбирателни центрове

Данни за резултатите от проверките изнесе днес експерт на БАБХ в Пловдив, който участваше в разяснителния семинар за прилагане на Наредба 2 от 23 февруари т.г. за специфичните изисквания на производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко.

IMG_1870Какво показват резултатите:

Общо 1 200 са били млекодобивни стопанства от първа група, с които през миналата година започнаха проверките. От тях в процеса на пробовземане са отпаднали 42 ферми. След това от останалите 1 158 стопанства 386 са получили статут на отговарящи на регламент 853, който е за специфичните хигиенни правила. 772 са били извън критериите на същия регламент.

IMG_1863Д-р Колев поясни как са проведени изследванията. Първо, официалните ветеринари са проверили здравния статус на стопанствата, което включва преглед за бруцелоза и туберколоза. Второто наблюдения е за структурни и хигиенни изисквания. За целта се попълва въпросник. Когато стопанствата отговарят на тях, те се включват в процеса на пробовземанията.

Млечните проби се изследват по показателите общ брой микроорганизми, общ брой соматични клетки, физикохимични показатели, масленост и точка на замръзване, и инхибитори.

Втората група ферми са изследвани през ноември-февруари 2017 г. В нея са попаднали 5 806 ферми. При попълване на въпросника за здравни, структурни и хигиенни изисквания са отпаднали 3 148 ферми. При останалите 2 658 е започнало пробовземане. При пробовземането допълнително са изключени 131 стопанства. Така общо от 2 528 ферми са взети проби. От тях определени като отговарящи на регламент 853 са били 1 609, неотговарящи – 1 458.

 

Leave a Comment