EVN е първият инфраструктурен бенефициент по LIVE с опазване на птиците

Техници на ЕВНЕлектроразпределение Юг (новото име на EVN България Електроразпределение) продължава да участва в проекти за опазване на биоразнообразието чрез обезопасяване на разпределителната мрежа в Югоизточна България, съобщиха от дружеството. До момента компанията координира и изпълнява общо 8 проекта по програмата LIFE. Програмата е финансовият инструмент на Европейския съюз за подкрепа на  проекти, свързани с опазване на околната среда и борбата с климатичните промени.

Голяма част от екологичната мрежа „Натура 2000“ в България е разположена на лицензионната територия на Електроразпределение Юг и включва Родопите, Сакар, Странджа  и др. Дружеството изпълнява редица целенасочени дейности за опазване на биоразнообразието, които включват кабелиране (подземно полагане) на въздушни електропроводи, поставяне на защитни изолации и обезопасяване на щъркелови гнезда, построени върху електрически стълбове.

С проекта “Живот за царския орел“ (LIFE 12 NAT/BG/572), който изпълнява съвместно с Българско дружество за защита на птиците, Електроразпределение Юг е първата инфраструктурна компания в България – координиращ бенефициент по програма LIFE.

В допълнение, дружеството съдейства на природозащитни организации за изпълнението на още 7 проекта по програмата в България: „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България” на БДЗП – първият реализиран проект по програмата в България; „Опазване на световно застрашени видове птици чрез ефективно управление на ключови за тях местообитания в района на Бургаските езера“ на БДЗП; „Спешни мерки за опазване на египетския лешояд в България и Гърция“ на БДЗП; „Опазване на ключови горски хабитати на малкия креслив орел в България“ на БДЗП; „Възстановяване на белошипата ветрушка“ на СНЦ „Зелени Балкани“; „Светло бъдеще за черния лешояд“ на СНЦ „Зелени Балкани“; „Завръщане на лешоядите в България“ на СНЦ „Зелени Балкани“.

 

Leave a Comment