Модул „Мляко“ във ВетИС не може да стартира по финансови причини

IMG_1863Модулът „Мляко“ към ВетИС – уеб базираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), не е готов да заработи по финансови причини, стана ясно на срещата с животновъди вчера в Пловдив. Форумът бе иницииран за допълнителни разяснения по Наредба 2 за специфичните изисквания за производството, събиране, транспортиране и преработка на мляко. На срещата обаче бе разяснено какви данни ще бъдат вписани в електронните досиета на пробите мляко.

Всеки потребител – животновъд ще може да влиза с име и парола, за да види резултата от пробите, които се дават за изследване през 15 дни. Там ще са записани номер, дата и час на вземане на пробата. Ще има данни и за количеството сурово мляко във ваната в момента, в който е била взета пробата. Ще бъде посочена лабораторията, в която е изследвана мострата. Дори ще има и GPS-координати на мястото, откъдето е била взета пробата, за да се изключи възможността за манипулации. Разбира се, в електронното досие ще бъде отбелязано също дали изследваното мляко е с валидни резултати или има проблем при някои от тях.

Бе разяснено, че лабораторният анализ трябва да покаже, че в млякото липсват инхибитори, че маслеността е не по-ниска от 2.6%, а точката на замръзване е 0.507 градуса.

Пробовземачите тепърва ще бъдат обучени как да вземат образци, засега няма проведени курсове.

Всеки пробовземач трябва да разполага със специален таблет, върху който посетеният животновъд направо ще се разписва, когато човекът със сертификат да взема проби и си свърши работата.

Планирано е отначало модул „Мляко“ да започне само с пробите от краве мляко, а по-нататък да се включат и пробите от сурово овче и козе мляко.

Засега в страната действат общо четири лаборатории, в които ще могат да се изследват пробите. Това са държавните в Хасково и в София, и частните – в Пловдивско (село Царацово) и Русе.

Прочети още: Млякото на животновъдните ферми – под ножа на лабораториите, на ред са 135 млекосъбирателни центрове

 

 

 

Leave a Comment