Розоберът е в разгара си, цените – с лев по-ниски

Розоварните се задъхват
Няма да е добра новина за бранша ако тази година произведем по-големи количества розово масло, коментира Николина Узунова, директор на браншовата асоциация

Николина УзуноваРозоберът започна дори и в най-високите планински полета, а в повечето градини той е в разгара си“, съобщи Николина Узунова, изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“.

Тази година началото на кампанията леко закъсня заради по-хладното време. Обичайно, около Гергьовден се бере първия розов цвят, докато сега това се е случило след 10-11 май.

„Реколтата е обилна за стопаните, които са положи необходимите грижи за градините, а такива са повечето розопроизводители“, поясни Узунова. По нейни сведения някои розоварни дори се задъхват в момента от голямото количество продукция. За рандемана на тазгодишните рози още е рано да се говори, данните за маслеността се обобщават в края на кампанията.

бране на розиКъм момента розовият цвят се изкупува между 3 и 3.50 лева за килограм, което е по-евтино спрямо миналата година по данни на асоциацията. „През 2016 г. имахме прецедент – средната цена бе над 4 лева за килограм“, сравни директорът. Оттам и розовото масло, миналогодишна реколта, се е търгувало на извънредните 12 000 евро за килограм (конвенционално) – таван, който според Николина Узунова тази година няма да бъде достигнат. „Няма да е добра новина за бранша, ако през 2017 г. произведем големи количества розово масло“, коментира тя. В предходната година розоварните в страната са добили общо малко над 1.5 тона масло. В същото време обаче площите с маслодайна роза у нас постоянно се увеличават, макар и с малко.

България от години е лидер в производството на висококачествено розово масло и засега няма реална заплаха да бъде изместена.

Съществен проблем остава намирането на берачи поради демографската криза в страната, открои Узунова.

По данни на розопроизводители масовата надница е лев за килограм цвят. В сайтовете за за обяви се срещат спешни съобщения за търсене на берачи при посоченото заплащане.

От недостиг на работна ръка се оплакаха и от Института по розата в Казанлък. Директорът доц. Ганка Баева похвали тазгодишната реколта (институтът се грижи за 500 дка розова градина), която със сигурност е по-обилна спрямо 2016 г. Тогава средният добив е бил 450 килограма цвят от декар.

За Филип Лесичаров, управител на голямо стопанство с маслодайни рози и лавандула в Казанлъшко, проблем с розоберачите няма. Тайната е в това, че фирмата започва да работи за осигуряването им през следващата година веднага след приключване на розобера.

 

 

 

 

Leave a Comment