Лаборатория „Алименти“: Първите стотина проби сурово мляко са с добри показатели

крави в стопанството на Светла Манева„Първите около стотина проби сурово краве мляко, които лаборатория „Алименти“ е анализирала, са с добри показатели. Няма отклонения от изискванията по Наредба 2 от 23 февруари 2017 г.“, съобщи управителят Светозар Василев. Той е и съдружник в „Ди енд Ви консулт“ООД – фирмата, която получи акредитация за тази дейност на 28 април т.г.

Доскоро само две държавни лаборатории имаха сертификат да анализират млякото. Едната е в София, другата в Хасково. Фермерите от Пловдивско, за които хасковската лаборатория е по-удобна, не бяха доволни от резултатите миналата година и смятат, че апаратурата не измерва точно соматични клетки, масленост и други. По тази причина повечето от тях масово се пренасочиха към новата лаборатория в село Царацово, което е близо до Пловдив. Втората частна лаборатория, която също наскоро започна да изследва суровото мляко, е в района на Русе.

В началото на седмицата към двайсет млечни говедовъди от община Първомай изпратиха проби към „Алименти“. „Донесоха ни резултатите на място. Всички проби са в нормата“, съобщи Пенко Налбантов, председател на сдружение „Тракия милк“.

По Наредба 2 животновъдите трябва да предават за контрол по две проби месечно сурово мляко от фермите си. Тези, при които има отклонения от приетите стандарти, трябва да насочват добитото мляко към мандри, които произвеждат сирена и кашкавали, тоест за направата на продукти, които зреят минимум 60 дни.

Засега фермерите сами взимат проби от суровото мляко, въпреки че не са преминали през обучение за пробовземане. От Агенцията по храните все още не са организирали курсове и затова към момента варианта животновъдът да е пробовземач, е допустим.

От „Алименти“ поясниха, че резултатите от пробите излизат за един ден. Животновъдите се запознават с тях или като ги получат на електронните си пощи, или като им ги донесат на място.

Прочети още: Модул „Мляко“ във ВетИС не може да стартира по финансови причини

Млякото на животновъдните ферми – под ножа на лабораториите, на ред са 135 млекосъбирателни центрове

 

 

1 Comment

  1. Николай Атанасов каза:

    По какви показатели се изследват млечните проби.

Leave a Comment