Бойко Борисов нареди на земеделския министър да увеличи контрола върху качеството на храните

Все сме на първите места по инфаркт и инсулт, а това е свързано с храната и недопустимия двоен стандарт, който прилагат производителите, каза премиерът

заседание на МС, правителствоНа работно съвещание днес, 27 май, премиерът Бойко Борисов нареди на земеделския министър Румен Порожанов да увеличи контрола върху качеството на храните. Общо две теми, свързани с живота и здравето на българите бяха повод за съвещанието. Втората тема бяха пътно-транспортните произшествия, заради които всеки ден у нас умират или са ранени хора. Тази тема бе насочена както към МВР, така и към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Относно храните, Бойко Борисов заяви, че двойният стандарт с качеството им е недопустим и обиден. То е нещо, което според него е останало от Апартейда в Африка. „Не може за част от гражданите в Европа храните да са с едно качеството, а за Източна Европа – с друго, по-лошо, което уврежда здравето“, каза премиерът.

„Даваме толкова пари за здравеопазване, а сме все на първите места по инфаркт, инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големите опасности за здравето на човека е именно това, което се яде или се пие, или т. нар. начин на живот“, отбеляза министър-председателят.

„Някой ще каже – четете етикетите. Да, обаче хорат не са много научени да четат етикетите. Подвеждат се по рекламите“, каза Борисов.

По въпроса за пътно-транспортните произшествия премиерът каза: „Интересува ме какво може да направим по линия на регионалното министерство – мантинели, кръгови, легнали полицаи, промяна в инфраструктурата. Всеки човешки живот ни е важен. Правим толкова много да се повиши раждаемостта и толкова лесно загиват отгледани деца“. Борисов нареди на Пътна полиция и МВР да създадат денонощен контрол за започващия на 1 юни летен туристически сезон.

„Сега оттук като излезете, всеки трябва да знае какво трябва да се направи по въпроса“, поръча Борисов.

В работното съвещание, на което се обсъждат конкретни мерки със срокове за изпълнението им, участват вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на земеделието, храните и горите, на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на здравеопазването, на правосъдието, на финансите, главният секретар на МВР, заместник-министри, както и ръководствата на БАБХ и ГД „Национална полиция” – МВР.

Leave a Comment