Порожанов: До 10% от къщите за гости, построени по ПРСР, са за лично ползване

Между 15 и 22 юни ще са ясни резултатите от изследването на храните за двоен стандарт
Снимка на бТВ

Снимка на бТВ

От 5 до 10% от къщите за гости, строени с европейски пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), са за лично ползване. Бенефициентите не могат да докажат изискването за натовареност с туристи от поне 200 дни в годината. Това заяви тази сутрин пред бТВ земеделският министър Румен Порожанов. Въпросът бе провокиран от публикуваното на 9 май т.г. разследване на сайта Биволъ, според което поне 45% от построените къщи за гости чрез одобрени проекти по ПРСР не са посрещтали туристи, а само собствениците си.

Румен Порожанов уточни, че заложеният в проектите бизнесплан за брой нощувки може да е труден за реализиране и затова до сега санкции няма, а само предписания за отстраняване на проблема

Построени са над 1000 къщи за гости, от които 700 са по мерки от ПРСР, а другите чрез местни инициативни групи. Порожанов заяви, че всички са качени на сайта, за да се знае къде се намират и посетители да сигнализират за проблеми, ако срещнат такива.

Министърът посочи, че проблемите в тази програма идват от лоша нормативна уредба и слаби изисквания и контрол.

По повод проверката за двойния стандарт в храните, станала тема и на извънредно министерско заседание, Порожанов заяви, че резултатите ще станат ясни между 15 и 22 юни.

Преди около месец бяха идентифицирани пет групи стоки, които да бъдат изследвани – детски храни, сокове, шоколадови изделия, млечни, месни, газирани напитки, добави той.

Експерти са определили показателите, които ще са обект на анализи в наши акредитирани лаборатории. Закупени са над 30 вида стоки от чужди супермаркети.

Изследванията ще засегнат три аспекта. Един от тях ще е сравнение на етикета с реалното съдържание. Ще се анализира описаните съставки. Ще се провери и сравни цената на продукта. „До момента нямаме данни да има стоки, които са вредни за здравето“, информира министърът.

 

Leave a Comment